Erçel'den piyasalara ‘alıngan olmayın’ mesajı

Güncelleme Tarihi:

Erçelden piyasalara ‘alıngan olmayın’ mesajı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, piyasaya, sıkı para politikasının süreceği mesajını verdi. Erçel, ‘‘1994 krizi, piyasaları aşırı alıngan yaptı. Sürekli kriz beklentileri doğuyor. Biz de 94'e benzer olayın olmayacağına herkesi ikna etmeye çalışıyoruz’’ dedi.

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, bu yıl para politikası uygulamasındaki önceliklerinin, son dönem enflasyonda düşüş yönünde ortaya çıkan kazanımın konsolide edilmesi olduğunu belirtti. Erçel, enflasyonda düşüşe neden olan etkenlerin şubat ayında da geçerliliğini korumasının, iyimser beklentileri arttırdığını vurguladı. Erçel, ‘‘Bu eğilimler, yılın ilk yarısı için açıklanan yüzde 45 enflasyon hedefi, politika uygulamalarımızın da temelini oluşturmaktadır’’ dedi.

Erçel, başta enflasyondaki düşüş eğilimi olmak üzere, ekonomideki son gelişmeler konusunda Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Mali piyasalarda istikrarın korunması Merkez Bankası'nın doğal görevi olduğunu hatırlatan Erçel, piyasaların 1994 krizinden sonra ‘aşırı alıngan’ hale geldiği saptamasını yaptı. Erçel'in bu konudaki yorumu şöyle:

‘‘Mali piyasalarda istikrarın korunması görevinin, para politikası uygulamasında amaç olarak açıkça belirtilmesinin nedeni, 1994 yılından sonra piyasaların kriz algılamasında ortaya çıkan artıştır. Kriz beklentisi konusunda aşırı alıngan hale gelen piyasaları en üst mali otorite olarak bu durumun yeniden yaşanmayacağına ikna edebilme ihtiyacı, istikrar hedefinin ön plana çıkarılması gereğini ortaya çıkardı.’’

Enflasyonun makul seviyelere indirilmesinin diğer tüm çağdaş merkez bankalarında olduğu gibi T.C Merkez Bankası'nın da ‘mevcudiyet temeli’ni oluşturduğuna dikkat çeken Erçel, yurtdışı piyasalardaki dalgalanmalar ile Merkez Bankası'nın para politikası ilişkisini şöyle değerlendirdi:

‘‘Yurtdışı piyasalarda ortaya çıkan dalgalanmalara rağmen, yurtiçi piyasaların göreli bir istikrar içinde hareket etmesi, enflasyonda özellikle son bir yıl içinde ortaya çıkan düşüş eğilimi, Merkez Bankası para politikası uygulamasının ortaya koyduğu amaçlar doğrultusunda hareket ettiğine işaret etmektedir.’’

İLK YARI ÇOK KRİTİK

Erçel, bu yılın ilk yarısının, enflasyon mücadelesindeki en kritik dönemini oluşturduğuna dikkat çekti. İstikrar programının seçim ortamı içinde bile sürdürülebilmesinin dahi sürdürülebilmesinin, siyasi iradenin enflasyon ile mücadelelerdeki kararlılığının göstergesi olacağını vurgulayan Erçel, şöyle devam etti:

‘‘Siyasi otoriteden bu konuda şimdiye kadar alınan mesajlar olumlu yöndedir. İstikrar programının böyle hassas bir dönemde dahi ciddiyetle yürütülmesi sürdükçe yurt içi ve yurtdışı piyasaların göstermekte olduğu olumlu tepkinin devam edeceği, bundan da ekonomimizin kazançlı çıkacağı açıktır.’’

SIKI PARA SÜRECEK

Net iç varlıklardaki artışın kaynağının kamuya kullandırılan krediler olmasının, enflasyon açısından sakıncalı olduğunu uyarısını yapan Erçel, ‘‘1999 yılı için planlanan bu değildir. 1999 yılının tamamına, Merkez Bankası, sıkı para politikası uygulamasını sürdürecektir’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!