Erçel'den istikrar için enflasyon şartı

Güncelleme Tarihi:

Erçelden istikrar için enflasyon şartı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fiyat istikrarının Merkez Bankası'nın temel hedefi olması gerektiğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, bankanın bu sorumluluğu ancak ekonomide sağlanacak ‘enflasyonsuzlaştırma’ dan sonra üstlenebileceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, fiyat istikrarının Merkez Bankası'nın temel hedefi olması gerektiğini belirtirken, Banka'nın bu sorumluluğu ancak ekonomide sağlanacak ‘‘enflasyonsuzlaştırma’’dan sonra üstlenebileceğini bildirdi. Erçel, topyekün bir mücadele ile enflasyonun batı ülkelerindeki düzeylere indirilmesinden sonra Merkez Bankası'na fiyat istikrarının sorumluluğunu vermenin daha anlamlı olacağını söyledi.

Erçel, Merkez Bankası'nın 66'ıncı olağan genel kurulundaki konuşmasında, Banka'nın orta ve uzun vadeli perspektifini açıkladı. Artık merkez bankalarının tek hedefinin 'ekonomide fiyat istikrarı sağlamak' olduğunu belirten Erçel, ‘‘Bu anlamda Türkiye Merkez Bankası'nın, tıpkı diğer çağdaş merkez bankalarında olduğu gibi ekonomide fiyat istikrarını sağlamak en önemli faaliyet hedefi olmalıdır’’ dedi.

ÖNCE ENFLASYON

Gazi Erçel, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını hedeflemesi ile fiyat istikrarından sorumlu olması arasında fark bulunduğuna işaret ederek, ‘‘Merkez Bankası fiyat istikrarının sorumluluğunu yüklenmeden önce ekonomide bir enflasyonsuzlaştırma sürecinin yaşanması gerekmektedir' dedi. Uzun yıllardır yüksek enflasyonla yaşayan Türkiye'de enflasyonun batı ülkelerindeki düzeylere indirilmesinin kapsamlı bir mücadele gerektirdiğini belirten Erçel, bunun Merkez Bankası'nın tek başına gerçekleştirbileceği bir iş olmadığının altını çizdi. Erçel, Merkez Bankası'nın kapsamlı bir enflasyonu düşürme programının parçası olarak fiyat istikrarı hedefine yönelebileceğini, böylesi bir programın ardından ulaşılacak düşük enflasyon düzeylerinden sonra Banka'ya fiyat istikrarının sorumluluğunu vermenin anlamlı bir davranış olacağını vurguladı. Erçel, fiyat istikrarı için ödemeler sisteminin etkin işlemesi ve bankacılık sektörünün sağlıklı bir yapıya sahip olabilmesi için gözetim ve denetiminin sağlanması gerektiğini belirtti.

AVANS SIFIRLANSIN

Erçel, para politikasının etkin yürütülebilmesi için de Merkez Bankası'nın bilançosu üzerindeki kontrolünün artması gerektiğine işaret etti. Bilançonun varlık tarafında önemli iyileşmeler gösterdiğini, dış varlıklar artarken, iç varlıkların kamuya açılan kredilerdeki düşüşe bağlı olarak azaldığını anlatan Erçel, ‘‘Bu konuda atılacak son bir adım Hazine'nin Merkez Bankası'ndan kullandığı avansın yasal olarak sıfırlanması olacaktır' dedi.

Genel Kurul'da Merkez Bankası Meclisi üyeliğine, Prof. Dr. Bilsay Kuruç yeniden seçilirken, Hazine eski müsteşar yardımcısı Tuncay Altan da, görev süresi dolan Osman Şıklar'ın yerine üyeliğe getirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!