Erbakan, giderayak örtülü ödenekten 2 trilyon harcadı

Güncelleme Tarihi:

Erbakan, giderayak örtülü ödenekten 2 trilyon harcadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Necmettin Erbakan'ın Başbakanlık görevindeki son ayı olan Haziran'da örtülü ödeneğin de içinde yer aldığı ‘‘Gizli hizmet giderleri’’ kaleminden 2 trilyon liralık harcama yapıldığı ortaya çıktı. Sadece Haziran ayında yapılan bu harcama, yılın ilk 5 aylık dönemindeki toplam harcamanın yarısına yaklaşıyor.

Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın, örtülü ödenek harcamaları konusundaki ‘‘cömertliğini’’ hükümetten artık ayrılacağının iyice kesinleştiği Haziran ayında bir kat daha artırdığı belirlendi. Örtülü ödeneğin yer aldığı gizli hizmet giderleri kaleminden sadece Haziran ayında yapılan harcama 2 trilyon lira ile ilk beş aydaki harcamanın yarısına yaklaştı.

Büyük bölümü Başbakan'ın kontrolündeki örtülü ödenekten oluşan 830 ayrıntı kodlu gizli hizmet giderleri kaleminden bu yılın ilk altı aylık döneminde yapılan harcama miktarı 6 trilyon 107 milyar lira olarak gerçekleşti. Gizli hizmet ödeneğinden yapılan harcama miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 oranında bir artış kaydetti. Ödeneğin harcanmasıyla ilgili asıl dikkat çekiçi noktayı ise, bu harcamanın yaklaşık üçte birini oluşturan 1 trilyon 968 milyar liralık bölümünün Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilmesi oluşturdu. Yılın ilk beş ayında ayda ortalama 827.8 trilyon lira olan gizli hizmet giderleri ödeneğinden yapılan harcama Haziran ayında bir anda bir kattan fazla bir artış gösterdi.

Necmettin Erbakan'ın başbakanlığındaki Refahyol hükümeti, 18 Haziran'da istifa etmiş, Erbakan, yeni hükümetin kurulduğu Haziran ayı sonuna kadar Başbakanlık görevini sürdürmüştü.

Haziran ayında gizli hizmet giderlerinin diğer aylara göre böyle olağanüstü bir büyüme göstermesinin nedeni bilinmiyor. Başbakan Mesut Yılmaz'da, yaptığı açıklamada Erbakan'ın görevi devrederken örtülü ödenek harcamalarıyla ilgili olarak kendisine bilgi vermediğini belirtmişti.

KOD ADI 830

830 ayrıntı koduyla anılan "gizli hizmet giderleri" kalemine, 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Yasası'nın 77'nci maddesinde gösterilen örtülü ödenek ile devlet istihbarat hizmetleri ve gizli haberalma giderleri kaydediliyor. İçişleri Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın yapacağı bilgi toplama hizmetlerinin giderleri de bu kalemde yer alıyor. Refahyol döneminde 6 trilyon 107 milyar lira harcanan gizli hizmet giderleri kaleminden geçen yılın aynı döneminde ise 3 trilyon 272 milyar lira harcanmıştı. Tansu Çiller'in Başbakanlığının son günlerinde belirtilen 500 milyar lira da bu rakam içerisinde yer alıyordu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!