EPDK'dan doğal gaz düzenlemesi

Güncelleme Tarihi:

EPDKdan doğal gaz düzenlemesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2013 16:08

İletim şirketleri, iletim tarife çalışmalarına baz olacak veri, bilgi ve belgelerle usul ve esaslara uygun olarak hazırlayacakları tarife önerilerini yeni tarife uygulama dönemi başlamadan 8 ay önce EPDK evrakına girecek şekilde sunacak

Haberin Devamı

İletim şirketleri, iletim tarife çalışmalarına baz olacak veri, bilgi ve belgelerle usul ve esaslara uygun olarak hazırlayacakları tarife önerilerini yeni tarife uygulama dönemi başlamadan 8 ay önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) evrakına girecek şekilde sunacak.

EPDK'nın "Doğal gaz İletim Lisansı Sahibi Şirketlerin Tarifelerine Esas Gelir Tavanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kurumca istenen detayda ayrıştırılmış olmak üzere iletim sistemine ilişkin yıllar bazında yapılan/yapılacak yatırım maliyetleri, geçmiş yıllara ilişkin bilanço, gelir tablosu, hizmet maliyeti tablosu ve diğer mali tablolar, geçmiş yıllara ilişkin gerçekleşen, içinde bulunulan yıla ilişkin gerçekleşme tahmini ve tarife uygulama dönemindeki her bir yıl için planlanan olmak üzere istenen detayda ayrıştırılmış işletme giderleri, geçmiş döneme ilişkin verilen hizmetler ve elde edilen tutarlarla ilgili bilgiler, iletim şirketi, tarife çalışmalarının devam ettiği süreçte Kurum tarafından istenen her türlü ilave veri, bilgi ve belgeler belirtilen süre içerisinde Kuruma sunulacak.

İletim şirketleri, iletim tarife çalışmalarına baz olacak veri, bilgi ve belgelerle usul ve esaslara uygun olarak hazırlayacakları tarife önerilerini yeni tarife uygulama dönemi başlamadan 8 ay önce EPDK evrakına girecek şekilde sunacak.

İletim şirketi, gelir farkı düzeltme bileşeni hesaplamalarına esas verileri ilgili tarife yılının başlamasından 6 ay önce Kuruma aktaracak, tarife çalışmalarına esas taşınacak gaz miktarı tahminini yaparken bilimsel olarak kabul edilmiş yöntemleri kullanacak, tahmin metodolojisi ve ilgili veri setini EPDK'ya bildirecek.

Her bir tarife yılı için belirlenen yıllık gelir gereksinimi değerleri ilgili tarife yılından 4 ay önceki ÜFE endeksine göre güncellenecek ve ilgili yıl gelir tavanı hesabında güncellenmiş değer kullanılacak. İletim stoku maliyeti için itfa ayrılmayacak. İletim yatırımlarının itfa süresi 22 yıl olacak.

Haberin Devamı

Tarifeye esas düzenlenmiş işletme giderleri, şirketin iletim faaliyetini yürütebilmesi için gerekli harcamaların toplamından oluşacak. İletim faaliyeti kapsamında katlanılması zorunlu olmayan işletme giderleri tarife hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Tarifeye esas düzenlenmiş işletme giderlerinde önceki yıllara göre makul olmayan artışlar dikkate alınmayacak. Sayaçlardan ölçülerek miktarı tespit edilebilen iletim sisteminde tüketilen doğal gaz ile varsa hesaba katılamayan gaza ilişkin maliyetler işletme gideri içerisinde değerlendirilecek.

Tarife uygulama dönemi Kurul kararıyla belirlenecek
İletim şirketinin düzenlenmiş işletme gideri tutarının azami yüzde 1'i, iletim şirketlerinin belgelendirme, araştırma geliştirme ve eğitim çalışmaları amacıyla düzenlenmiş işletme giderlerine eklenecek ve gelir gereksinimi hesaplamalarında dikkate alınacak.

Bu usul ve esaslara göre hesaplanacak ilgili tarife yılına ait gelir tavanı 3 ay öncesinde EPDK Kararı ile belirlenecek ve ilgili şirkete bildirilecek. Tarife uygulama dönemi 3 yıldan kısa 10 yıldan uzun olmamak kaydıyla her tarife uygulama dönemi öncesinde Kurul kararıyla belirlenecek.

Kurul tarafından çıkarılan ilgili ikincil mevzuatta veya yürürlükteki diğer mevzuat hükümlerinde tarifeleri açık olarak etkileyebilecek değişikliklerin olması, lisans tadillerinin tarifeleri açık olarak etkileyebilecek olması ve tarifeleri önemli ölçüde etkileyecek mücbir sebeplerin gerçekleşmesi durumunda tarife uygulama dönemi içerisinde iletim şirketinin talebi üzerine alınabilecek Kurul kararıyla veya Kurul tarafından gerekli görülmesi halinde resen, uygulama dönemi için belirlenmiş olan tarifelerde değişiklik yapılması için inceleme başlatılacak.

BOTAŞ'ın 2011-2013 döneminde yürürlükte olan iletim ve sevkıyat kontrol tarifelerine ilişkin gelir farkı bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki birinci uygulama döneminin ikinci yılında, 2011-2013 dönemine ait yatırım farkı düzeltme bileşeni ise bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki birinci uygulama dönemine yönelik tarife hesaplamalarında dikkate alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!