EPDK, 222 araçla karış karış, kaçak akaryakıt arayacak

Güncelleme Tarihi:

EPDK, 222 araçla karış karış, kaçak akaryakıt arayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2006 00:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt piyasasında mevzuata aykırı hareket eden 116 şirket hakkında ön araştırma ve soruşturma başlattı. EPDK Başkanı Yusuf Günay, 2006 yılında jandarma, emniyet ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içerisinde akaryakıt denetimlerini artıracaklarını bildirdi.

Günay, emniyet ve jandarma tarafından, standart dışı ve menşei belli olmayan akaryakıt ikmal ettiği, akaryakıta yabancı madde karıştırdığı tespit edilen kişilere ağır idari para cezaları uygulamaya ve lisanslarını iptal etmeye başladıklarını kaydetti. Geçen yıl lisansı olmadığı için mühürlenen 2 bin 26 akaryakıt istasyonuna toplam 78 milyon 360 bin 876 YTL para cezası uyguladıklarını belirten Günay, "Bu yıl ülke sathında yapacağımız denetimlerle, standart dışı akaryakıt kullanımına darbe vurmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

2006 YILI HEDEFLERİ:

Günay, 2006 yılı petrol piyasasındaki hedeflerini ve akaryakıt denetim programıyla ilgili olarak da şunları söyledi: "Bu yıl bütçemizin yarısını, yani 16 milyon YTL’yi denetim faaliyetleri için ayırdık. TÜBİTAK’ta eğitim alan bine yakın denetim personeli, EPDK kimlikleri ile bilgisayarından, numune alma ekipmanlarına, cep telefonuna kadar tam donanımlı 222 denetim aracı ile ülkenin her tarafında karış karış denetim yapacak. 5 binin üzerinde numune TÜBİTAK laboratuvarlarda analiz edilecek. Kaçak ve standart dışı ürün sattığı tespit edilenler cezalandırılacak." Günay, EPDK’nın kanunla kendisine verilmiş bir akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele gibi bir görevi olmadığını, ancak piyasayı düzenlemek ve denetlemekle sorumlu kurum olarak daha sağlıklı bir piyasanın işleyebilmesi için bu konuda kolluk güçlerine yardımcı olduklarını da vurguladı.

KAÇAKÇILIK ÇOK BÜYÜK:

Türkiye’de akaryakıt kaçakçılığının ürpertici bir boyut kazandığını ve yılların birikimi olarak kronik bir hal aldığını anlatan Günay, "Kaçakçılık hırsızlıktır, suçtur. Binlerce kilometre kıyı şeridi, neredeyse bedavaya akaryakıt satan komşuları olan bir ülkenin bu işi tek bir kurumla değil tüm kurumları ile mesele edinmesi ve çözüm için çaba harcaması gerekir" diye konuştu. Günay, piyasanın düzenleyici kurumu olarak bir an önce petrol sektörünün kaçakçılık ve hile gibi sıfatlarla anılmaktan kurtulmasını, sektörün hak ettiği itibara kavuşmasını istediklerini bildirdi. EPDK Başkanı, şunları kaydetti: "Bu yıl ülke çapında yaygın ve etkin gözetim ve denetim sisteminin işlemesini ayrıca sağlıklı ve güvenilir bir izleme mekanizması kurmayı hedefliyoruz. Kurumlar arasında daha geniş kapsamlı koordinasyon sağlamayı, piyasada otokontrolün yaygınlaştırılmasını, böylece ülkemizde üretilen ve satışa sunulan akaryakıtın Avrupa normlarına ve çevre sağlığına uygun hale getirilmesini hedefliyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!