Ensari: Enflasyonu sızdıran ahlaksızdır

Güncelleme Tarihi:

Ensari: Enflasyonu sızdıran ahlaksızdır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ocak ayı enflasyon rakamlarının önceden bazı bankalara sızmasının kendi sorunları olmadığını kaydeden DİE Başkanı Sıddık Ensari, ‘‘Ben fiyatlar hakkındaki trendi önceden, bazı bakan ve bürokratlara vermek zorundayım. Bu bilginin önceden piyasalara sızması ise ahlak sorunu’’ dedi.

Ocak ayına ilişkin enflasyon rakamlarının bir gün önceden bazı banka ve aracı kurumlara sızdığı iddiası ortalığı karıştırdı. İddiaları yanıtlayan Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Sıddık Ensari, bunun Enstitünün sorunu olmadığını belirterek, ‘‘Bu olsa olsa bir ahlak sorunudur. Bu rakamı kim alıp da yayıyorsa onun ahlaksızlığıdır’’ dedi.

Her ayın 15'inde, yapılan tahminlerin kendisine ulaştığını ve bu tahmini rakamı ekonomiyle ilgili bakan ve üst düzey bürokratlarla paylaştığını kaydeden Ensari, ‘‘Bu tahmini rakamı önceden önlem alabilmeleri için ekonomi yönetimiyle paylaşmak zorundayım’’ dedi.

Her ayın 15'inde hesaplanan rakamın trendi gösteren tahmini bir rakam olduğunu kaydeden Ensari, ‘‘Bu tahmini rakamın, çok anormal bir hareket olmadığı takdirde, yüzde 1 aralığı içinde kesin rakam haline geldiğini’’ söyledi.

Kesin enflasyon rakamlarının ise her ayın üçünde saat 16.00'da hesaplandığını, çok hızlı bir sistemle basılıp 16.30'da dağıtıldığını kaydeden Ensari, ‘‘Kesin rakamı ayın 3'ünde saat 16.00'dan önce benim bile bilmem mümkün değil’’ dedi.

RAKAMI SAKLAMAM

Her ayın 15'inde aldığı tahmini rakamı Devlet Bakanları Güneş Taner ve Işın Çelebi ile DPT Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı ile paylaştığını, bu rakamı kendisine saklama gibi bir anlayışı olamayacağını kaydeden Ensari, ‘‘Bu rakam yarım puan yukarda veya yarım puan aşağıda büyük ihtimalle gerçekleşir. Ben bu trendi gösteren rakamı önceden bilip de önlem alabilmeleri için bu yetkililere aktarmak zorundayım’’ dedi.

Dolayısıyla ‘‘insider trading’’ suçlamasıyla enflasyon rakamlarının önceden bazı aracı kurum ve bankalara sızmasında kurum olarak kendilerinin kusurlu olamayacağını kaydeden Ensari, ‘‘Bu olsa olsa bir ahlak sorunudur. Bu rakamı kim alıp da yayıyorsa onun ahlaksızlığıdır’’ diye konuştu.

Daha önce ayın 4'ünde sabah saat 10.00'da açıklama yaptıklarını hatırlatan Ensari, ‘‘Bazıları sabah 9.00'da matbaaya gönderdiğimizde elden bu rakamı alıp ona göre işlem yapıyor diye iddialar vardı, açıklamayı ayın 3'üne piyasalar kapandıktan sonraki zaman olan 16.30'a aldık. Bundan önceki rakamların hepsi tahmini rakamlardır. Kesin enflasyon rakamı ayın 3'ünde saat 16.00'da belli olur, 16.30'da açıklanır’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!