Enron hükümetten yardım istemiş

Güncelleme Tarihi:

Enron hükümetten yardım istemiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 14:41

ABD'nin enerji devi Enron şirketinin ABD Hazine Bakanlığı'ndan iflasını önlemek için bankaların yardımını sağlanmasını istediği öğrenildi.

ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü Michele Davis'in açıklamasına göre, Enron şirketi Başkanı Lawrence Greg Whalley, Hazine Bakanlığı'nın iç finanstan sorumlu Bakan Yardımcısı (müsteşar) Peter Fisher'den geçen yılın Ekim ayı sonları ile Kasım ayı başlarında altı ile sekiz kez arayıp, iflasın önlenmesi için bankalara müdahale edilmesini istedi.

ABD Başkanı George W. Bush yönetimi üst düzey yetkililerinin çoğuyla bağlantıları olduğuna dair ilk gösterge böylece ortaya kondu.

ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü Davis, Enron'un bankalarla kredi uzatımına dair müzakerelerinde karar aşamasına yaklaşılırken, Enron Başkanı Whalley, Hazine Müsteşarı Fisher'den bankalara telefon etmesini istedi. Ancak, Fisher, bu telefonları etmedi.

Bakanlığın açıklamasına göre, ABD Hazine eski Bakanı Robert Rubin de, Fisher'in Enron adına bankalara müdahalesi için girişimlerde bulundu. Halen Citigroup'un İcra Komitesi Başkanı olan Rubin, kredi derecelendirme kuruluşlarının Enron'un mali statüsüne dair olumsuz görüşlerini açıklamaya hazırlandıkları 8 Kasım'da Hazine Müsteşarı Fisher'e telefon edip, bankalar konusunda yardım istedi. Ancak, Fisher, böyle bir aramanın tavsiye edilmez olduğunu iletirken, Rubin bunun makul bir pozisyon olduğunu söyledi.

CİTİGROUP, 800 MİLYON DOLARINI KURTARMAYA ÇALIŞTI

ABD'nin en büyük bankası olan Citigroup, Enron'a 800 milyon dolar kredi açmış olduğundan, bu şirketin devamını, dolayısıyla da, daha önce kullandırdığı kredilerin geri dönmesini istiyordu.

Bu arada, ABD Adalet Bakanlığı yolsuzluklar bölümü, Enron şirketi davası hakkında ulusal görev gücü, soruşturma ekibi oluşturdu. Enron şirketi yöneticilerinden 2000 yılı Senato seçimleri kampanyası için parasal katkı almış olan ABD Adalet Bakanı John Ashcroft, Enron hakkındaki soruşturmadan çekildi.

ABD Başkanı Bush`un siyaset hayatına en büyük mali katkı sağlayanlardan biri olan Enron şirketi Yönetim Kurulu (İcra Kurulu) Başkanı Kenneth Lay'in de, şirketin konkordatoya gittiği geçen sohbahar öncesinde ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill, Ticaret Bakanı Don Evans ve ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'e telefon ettiği daha önce açıklanmıştı.

ABD Enerji Bakanı Spencer Abraham`ın da, şirketin mali sorunlarınadair haberleri okuduktan sonra Kenneth Lay 2 Kasım`da çağırıp durumu sorduğu, ancak, bu görüşmede hiçbir rica ya da yardımda bulunulmadığı da duyuruldu. Enron şirketi, şirket üst düzey yetkilileri ile Enerji Bakanı Abraham`ın görüşmesi için Nisan ayından beri beş kez yazılı başvuruda bulundu, ancak, bunların hiçbiri kabul edilmedi.

Enron`un 2 Aralık`ta konkordato başvurusu öncesinde şirketin hisse senetleri değer kaybedince, işini kaybeden binlerce çalışanının emeklilik sandığı yatırımları da eridi.

ABD Çalışma Bakanlığı, bu durumun düzeltilmesi konusunda Enron`un yardım istemediğini belirtirken, Beyaz Saray yetkilileri, ABD Başkanı Bush ve Enron şirketi başkanı arasına mesafe koyarak, şirket çalışanlarının zararlarını sınırlı tutmaya çabalıyor.

Bu arada, Enron şirketinin iflasıyla, Enron ve diğer şirketlerdeki 401 (k) tipi emeklilik planlarını yöneten kuralların gözden geçirilmesi için ABD Başkanı Bush, baskı yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!