Enflasyonu SEL ALDI

Güncelleme Tarihi:

Enflasyonu SEL ALDI
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2017 23:18

Ocakta, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kar ve sel yüzünden seralar çökmüş, sebze-meyve tam da hasat zamanı telef olmuştu. İşte bu doğal felaketler ocak ayında enflasyonu yüzde 2.46 arttırdı ve yıllık enflasyonu yüzde 9.22’ye çıkardı.

Haberin Devamı

OCAK ayında Ege Bölgesi’ndeki seraları kar, Akdeniz Bölgesi’ndekileri sel vurunca enflasyon, Aralık 2016’ya göre yüzde 2.46 arttı. Yıllık enflasyon ise 1 yılın ardından yine yüzde 9’u aştı ve yüzde 9.22’ye yükseldi. Türkiye’nin sebze meyve üretim yerleri Ege ve Akdeniz’deki seraların yüzde 80’i kar ve su altında kalınca kabak, patlıcan, salatalık, biber ve domates telef oldu. Sonuçta bu ürünlere yüzde 93 ile 60 arasında zam geldi. Ve bu doğal felaketler sonrası gelen zamlar her ne kadar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gıda fiyatlarındaki değişimin ağırlığını azaltmış olsa da enflasyonun artışında etkili oldu. Gıda grubu sebze meyve fiyatlarının öncülüğünde yüzde 6.37 yükseldi ve aylık enflasyonu 1.39 puan artırmayı başlardı.

Ocakta hava koşulları oldukça zorlu geçti. Ege bölgesi aşırı soğuklarla kar yağışına maruz kaldı ve sebze-meyve ve çiçek seralarının bulunduğu bölgeleri kar vurdu. Akdeniz Bölgesi’nde ise özellikle Mersin’deki sel felaketi sebzeleri olumsuz etkiledi. Tüm bu felaketler sonrası kabağın fiyatı yüzde 93, patlıcanın yüzde 80, salatalığın yüzde 74, biberin yüzde 63, domatesin yüzde 57 arttı. Marul da yüzde 28.31 arttı ve İstanbul’da 5 liraya varan fiyatlardan satıldı. Kabak fiyatı 6-8 lira arası değişirken biber 7-10 liraya kadar çıktı. Gıda grubundaki zamlar sebze meyve ile sınırlı kalmadı, ekmek fiyatları yüzde 1.07, dana eti yüzde 1.30, balık yüzde 8.46 zamlandı.

Haberin Devamı

Yurtiçi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) de, ocakta Aralık 2016’ya göre yüzde 3.58, yıllıkta ise yüzde 13.69 arttı. Üretici fiyatlarındaki bu sert artışın gelecek aylarda tüketici enflasyonunun baskılaması bekleniyor.

KÖPRÜ VE OTOYOL ZAMMI ETKİLİ OLDU

TÜİK’in bu yıl enflasyon hesabında ağırlığını arttırdığı ulaştırma grubundaki zamlar da ocak verilerinde etkili oldu. Köprü geçiş ücretine yüzde 47.37, otoban ücretine yüzde 14.76 yapılan zam ulaştırma grubunda aylık enflasyonu yüzde 3.24 arttırdı. Bu artışın aylık enflasyona etkisi 0.53 puan oldu. Enflasyona tek olumlu katkı indirim sezonunun başladığı giyim ve ayakkabıdan geldi. Kışlıklarda başlayan indirimlerle bu grupta aylık enflasyon yüzde 6.99 düştü. Kaban, kazak ve botlarda yüzde 15-20’yi bulan fiyat düşüşleriyle aylık enflasyonun 0.51 puan düşmesini giyim grubu sağladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!