Enflasyon yıl sonu yüzde 10'dan iner

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon yıl sonu yüzde 10dan iner
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2017 23:48

EKONOMİDEN sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyon hedefine ilişkin olarak, “Gerek kurda yakın dönemde sağlanan göreceli istikrar gerekse Gıda Komitesi’nde alınan önemli tedbirler sayesinde enflasyonun yıl sonunda tekrar yüzde 10’un altına ineceğini düşünüyoruz. Hedefimiz enflasyonu tekrar tek hanede bitirmek, bu mümkün” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, önceki gece TRT Haber’de katıldığı programda, Gıda Komitesi’nin gıda fiyatlarının istikrarlı hale getirilmesi için bu yıl etkin şekilde çalıştığını belirterek, önce kısa vadeli arz sıkıntısı yaşanan bazı ürünler için gümrük vergilerinde düzenlemeye gidildiğini ifade etti. Ekim ayından itibaren önemli standartların getirileceğini vurgulayan Şimşek, “Sektörün bu standartlara uyumu için de bir takım teşvik ve destekler getiriyoruz. Tarlada toplanan ürünün nasıl taşınması gerektiğini belirteceğiz. Buna ilişkin yatırımlara teşvik, destek vereceğiz, soğuk hava zinciri konusunda da destek olacağız. Hal ve pazarları köklü şekilde gözden geçireceğiz. Sadece rekabetin oluşması değil, fire oranını azaltacak ortamların oluşturulmasını dikkate alacağız. Dolayısıyla tarladan tüketiciye fireyi azaltacağız” bilgisini verdi.

BATIKLAR AZALACAK
Şimşek, üretime katkısı olamayan üreticileri azaltmak istediklerini, bu kapsamda kooperatiflere de destek vereceklerini vurguladı. Şimşek, “Ekim ayında standartları yayımlayacağız. Bu standartlara uyum için bir süre vereceğiz. Uyum için de gereken desteklerde bulunacağız. Bu doğrudan doğruya çiftçimizin, tüketicimizin ve ülkemizin lehine. Sorunun köküne iniyoruz. Bazı ürünlerde fire yüzde 50’lerde ise bunu yüzde 20-25’lere bile indirseniz Türkiye ekonomisine muazzam katkı demek” dedi.

Hazine destekli KGF kefalet sisteminin büyük bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayan Şimşek, “Bizim riskimiz önümüzdeki birkaç yıl içinde verilecek 250 milyar liralık kredinin bir kısmının batması. Biz zaten 25 milyar liralık bir risk almış durumdayız ama inanıyoruz ki Hazine kefaletiyle kredi alan KOBİ’lerimiz o kredilerini ödemek için canla başla mücadele edecekler. Batık oranının çok daha düşük kalacağını, yüzde 7 değil, yüzde 3 bile olmayacağını ümit ediyoruz. Bundan dolayı bütçeye yansıması, Hazineye yükü inşallah daha az olacak” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!