Enflasyon rahatlatacak mı?

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon rahatlatacak mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2001 00:00


Enflasyon rakamları beklenenden de iyi. Toptan eşya yüzde 2.9, tüketici fiyatları ise yüzde 3.1... Hemen bir not düşelim, uzun zamandır ilk kez tüketici fiyatları toptan eşya fiyatlarının üzerine çıktı. Piyasanın beklentileri ise daha yukardaki rakamları işaret ediyordu. Genel görüş TEFE'nin, TÜFE'yi gececeği ve yüzde 3-5 arasında gerçekleşeceği yönündeydi.
Haberin Devamı

Bu veriler iki önemli noktayı işaret ediyor. Birincisi tüketim hafif de olsa artmaya başlamış. Bu da piyasalardaki para sirkülasyonunu artırıcı bir gelişme olarak algılanabilir. İkincisi de bu rakamlarla birlikte yılsonuna kadar öngörülen rakamı tutturma şansı biraz daha yükselmiş oldu.

Peki bu rakamlar piyasaları mutlu etti mi?

Bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Çünkü şu an için piyasaların önünde daha önemli bir sorun var.

IMF yardımı ne zaman gelecek?

Hükümet IMF'nin istediklerini yapacak mı?

MHP, IMF'nin telekom yönetim kurulu ile ilgili isteğini itirazsız kabul edecek mi?

Derviş ile MHP arasındaki açık kavga hangi boyutlara ulaşacak?

İşte bu soruların yanıtını arayan piyasada kısa vadede yani yarın-öbürgün toparlanma beklemek hayal olur. Zaten rakamlar da bunu ortaya koyuyor. Bu kadar iyimser rakamlara rağmen bankaların Çarşamba valörlü dolar kotasyonları hala 1 milyon 275 bin lira seviyesinde.

Borsa günü 11 bin 100 puanın üzerinde kapattı ama neredeyse hiç işlem gerçekleşmedi. Raymond James Menkul Değerler'in yüklü satışı dikkate alınmazsa tabii ki.

Yukardaki soruların yanıtları piyasalardaki yönün ne olacağının da yanıtını verecek.

Deniz Bayramoğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!