Enflasyon muhasebesi bir yıl erteleniyor

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon muhasebesi bir yıl erteleniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2001 02:15

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), halka açık şirketler için, bu yılsonundan itibaren uygulanmasını istediği ‘Enflasyon Muhasebesi Tebliği’ ile ilgili eleştirileri dikkate alarak, uygulamayı bir yıl erteleme kararı aldı.

Kemal Derviş'in ekonomi bürokratlarıyla, dün sabah erken saatlerde yaptığı toplantıda gündeme gelen konuya ilişkin bu kararın, SPK'nın yarın (cuma) yapacağı toplantıda ‘resmileşmesi’ bekleniyor.

14 Aralık'tan bu yana yurtdışında bulunan Devlet Bakanı Kemal Derviş'in dün sabah yaptığı toplantıya, SPK Başkanı Doğan Cansızlar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık katıldı. Toplantıda, SPK'nın geçen ay çıkardığı ‘Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Mali Tabloların Düzenlenmesine İlişkin Esaslar Tebliği’ ve son günlerde buna yönelik olarak artan eleştiriler ele alındı. Tebliğ, yılsonundan itibaren; halka açık şirketler, aracı kurumlar ve yatırım ortaklıkları ile bunların bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinin, mali tablolarını enflasyona göre düzeltmesini öngörüyordu. Ancak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) SPK'ya bir dilekçe göndereke, bu tebliğin bankalar açısından haksız rekabete yolaçacağını, halka açık olmayan bankaların mali tablo oluşturma esaslarının farklı olması nedeniyle ‘olduğundan daha karlı görüneceğini’ bildirmişti.

Toplantıda Maliye Bakanlığı'nın da vergi açısından enflasyon muhasebesine 1 Ocak 2003'den itibaren geçeceği belirtilerek, SPK'nın bu konudaki düzenlemesiyle ‘eşanlı’ olmasının faydalı olacağı dile getirildi. Bu nedenle, SPK'nın yayımladrığı tebliğin uygulama süresinni 1 yıl uzatılması benimsendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!