‘Enflasyon inim inim inletiyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Enflasyon inim inim inletiyor’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 21:07

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faizlerin düşürülmesi konusunda bankalara çağrısını yineleyerek, “Enflasyon milleti inim inim inletiyor. Faiz yükseldikçe enflasyon yükselecektir. Asla düşmeyecektir. Ama ne yazık ki biz bunu arkadaşlara anlatamıyoruz. Faiz lobisinin üzerine gitmekte kararlıyız” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Rusya, Kuveyt ve Katar ziyaretlerinin ardından Türkiye’ye dönerken uçakta gazetecilerin ekonomiyle ilgili sorularını da yanıtladı. Önümüzdeki hafta Başbakan Binali Yıldırım, ilgili bakanlar ve bazı devlet bankaları ile bir araya geleceklerini anlatan Erdoğan, “Enflasyon milleti inim inim inletiyor. Faiz lobisinin üzerine gitmekte kararlıyız. Faiz yükseldikçe enflasyon asla düşmeyecektir” dedi.

YATIRIMLAR ARTMAZ

“Faizlerle ilgili olarak “Benim tezimi biliyorsunuz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Enflasyon faizle doğru orantılıdır. Enflasyonla faiz arası ilişki sebep netice ilişkisidir. Sebep faizdir netice enflasyondur, bugüne kadar bu dediğim de hep çıkmıştır. Bugün de aynı tezi savunuyorum. Sebeptir faiz. Netice enflasyondur. Faiz yükseldikçe enflasyon yükselecektir. Asla düşmeyecektir. Ama ne yazık ki biz bunu ilgili arkadaşlara anlatamıyoruz. Hepsi ‘Ben bankayım, daha yüksek kar nasıl elde edeceğim ona bakarım’ diyor.

Haberin Devamı

BU İŞİ BAŞARMALIYIZ

Daha yüksek kâr elde etmek için ne yapması lazım? Faizi yükseltmesi lazım. Faizi yükselterek kendi karını artırmanın gayreti içerisinde ama öbür tarafta enflasyon artıyor. O onun umurunda değil. Şu anda maalesef bu süreç hala devam ediyor. Belki önümüzdeki hafta Sayın Başbakan, ilgili bakanlar, bazı devlet bankaları bir araya gelmek suretiyle bu konuyu müzakere edip bu konuda çok kararlı adım atıp, bu faiz lobisinin de bu faizlilerin de üzerine gitmekte kararlıyız. Bu faiz lobisinin üzerine gidilmezse, bu faizlerin üzerine gidilmezse ne olur? Birincisi, enflasyon aşağıya çekilemez, ikincisi yatırımlar artmaz, üçüncü olarak da istihdam artmaz. Ama biz bunu halledersek, enflasyon düşecektir, yatırım artacaktır, istihdam artacaktır. Bu işi başarmamız lazım.”

RUS TURİST SAYISI ARTIYOR

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Rusya ile ilgili gelişmeler hakkında ise şunları söyledi: “Rusya’da ikili ilişkilerde bütün kısıtlamaların kaldırılması süreci hızla ilerliyor. Özellikle Rusya ile tabii şu an itibarıyla geldiğimiz nokta turizmde çok çok hassastı. Turizmde onuncu ayın sonu itibarıyla 4.5 milyona varan Rus turist sayısı var. Bu yıl sonu itibariyle daha da artacağa benziyor. Hedefimiz Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamak. Bu konuda her iki tarafta bu irade mevcut; bunu hedefleyelim ve bu hedeften de taviz vermeyelim anlayışı var.” Erdoğan, ‘Rusya ile vize konusunda bir gelişme var mı?’ sorusuna ise şu cevabı verdi: “Vize meselesinde ciddi anlamda bir yumuşama söz konusu. Bunları da o noktada ele aldık.”

Haberin Devamı

AKKUYU’DA BU AY TEMEL ATILACAK

AKKUYU Nükleer Santrali ile ilgili olarak da değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temel atma törenini istiyoruz ki bu ay sonuna kadar yapalım. Bununla ilgili hazırlıklar sürüyor. Türk akımında şu anda Rusya deniz altında boru döşeme çalışmalarında 448 km’lik bölüm tamamlanmış vaziyette. Türk Akımı’nda gerçekten Rusya çok yoğun bir çalışma sürdürüyor. Türkiye tarafındaki hazırlıklar da devam ediyor. Buradan Avrupa’ya bu Türk Akımı hattının geçmesi önem arz ederken, ikinci bir hattın yapımı ile ilgili çalışma konusunda Enerji Bakanımıza gereken talimatı oradaki müzakereden sonra verdik. İkinci hatla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Türk Akımı hattı çift hat olarak devam etme imkanını yakalamış olacak. Burada ikinci hat ağırlıklı olarak Türkiye’ye hizmet veren bir hat olmuş olacak. Akkuyu ve Türk Akımı da işbirliğimizin önemli konuları arasında yer alıyor. Türk Akımı’nda Rusya’nın çok çok hızlı bir şekilde giderek 448 kilometreyi tamamlamış olması manidardır. Şimdi artık bizim kara topraklarındaki adımları Kıyıköy’den itibaren atacağız. İnşallah bunların olması, hele hele bir hat değil, iki hat olarak da devam etmesi bizimle ilgili olması stratejik önemi haizdir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!