Enflasyon dondu kaldı

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon dondu kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2015 01:03

SON günlerde yaşanan don, aşırı yağmur ve kar yağışları tarlada ürünleri mahvolan çiftçilerden sonra en çok Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın moralini bozdu. Başçı, enflasyonun düşmesi için gıda fiyatlarının da aşağı inmesi gerektiğini söylese de haberler pek içi açıcı değil.

Haberin Devamı

Meteorolojiden yapılan açıklamaya göre 2 gün daha don riski devam ediyor. Son bir kaç gündür Türkiye çapında yaşanan aşırı yağmur, kar ve don birçok ürünü vurdu. Geçen yıl 30 Mart gecesinde yaşanan don felaketi sonrası özellikle kayısı ve fındıkta büyük sorun yaşanmış, rekolteler düşmüştü. Bu yılki felaketlerde ise daha kötü senaryoların yaşanabileceği ifade ediliyor. Bu kapsamda enflasyonun yüksek gelmesinde en önemli etkenler arasında gösterilen gıda fiyatlarının, bu yıl da yüksek seyredeceği belirtiliyor. Bir anlamda ‘Erdem Başçı’nın düşmesini beklediği çift haneli gıda enflasyonun bu yıl da tek haneleri inmesi beklenmiyor.

BU SENE DAHA VAHİM

Geçtiğimiz hafta ortasından itibaren Türkiye’nin dört bir yanını etkisi altına alan olumsuz hava koşulları en çok Ege Bölgesi’ni vurdu. Ege’de yaşanan don ve olumsuz hava koşulları sebebiyle ceviz, badem, erik ve üzüm en çok etkilenen ürünler arasında yer aldı. Türkiye Ziraatciler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin’e göre bazı ürünlerde kayıplar yüzde 50’yi buldu. İç Anadolu’da hemen hemen tüm meyve sebzenin dondan etkilendiğinin altını çizen Yetkin, Bolu ve Eskişehir’de de tarla bitkilerinde kayıplar yaşanabileceğini belirtti. Geçen yıl büyük darbe yiyen kayısı üreticilerinin yine zor bir yıl geçireceğini söyleyen Yetkin, “Ordu ve Giresun’da fındık ağaçları tehlike altında. Geçen yıl büyük bir rekolte kaybı yaşanmıştı. Bu sene durum daha vahim. Geçen sene don ve kar yağışı kaynaklı zamlardan daha çok bu sene zam gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

LASTİKLERE GECE NÖBETİ

SON 3-4 gündür yaşanan iklimsel felaketler ise daha son bulmadı. Sakarya’da bir fındık üreticisi durumu şöyle özetliyor: “Normal şartlar altında Mart ayı sonunda fındık ağaçlarının yaprakları açılırdı. Ancak Nisan ayının 10’u geldi hala bir hareket yok. Dağ kökylerinde fındık ağaçları kar altında. Geçen yıl Sakarya dondan çok fazla etkilenmemişti ancak bu akşam (dün akşam) don daha kötü şekilde bizi etkileyecek. Çiftçiler kamyon kamyon eski lastik siparişi veriyor. Bu gece fındık arazilerinde dondan korunmak için eski lastikler yakılacak” dedi. Fındık fiyatlarının şu anda 17 lira seviyelerinde olduğunu belirten üretici, “Eğer donun etkisi devam ederse gelecek yıl rekoltesi de düşer. Bu da fiyatların daha da artmasına sebep olur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÇUKUROVA'YI SEL VURDU

SADECE iklimsel koşullara bağlı olmayan fiyat artışları da tüketicinin cebini zorluyor. Tarlada 2 lira olan patatesin fiyatı raflara ulaşana kadar 5 lirayı buluyor. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altunışık, aracılar tarafından fırsatçılık yapıldığını ifade ediyor. Türkiye’de üretilen patatesin yüzde 30’unu Nevşehir’in karşıladığına değinen Altunışık, “Fiyat artışındaki bir diğer neden Çukurova’da beklenen hasadın bu yıl gecikmesi. Adana ve Hatay gibi ilk hasadın yapıldığı merkezlerde tarlaları sel vurdu. Nisan sonu veya en geç 5 Mayıs gibi yeni ürünlerin gelmesiyle fiyatlar aşağı inebilir” dedi.

METEOROLOJİ TWITTER'DAN UYARIYOR

Haberin Devamı

YAŞANAN felaketlerden en az seviyede etkilenmek için çiftçiler yoğun çaba harcarken, TARSİM’in görevlileri de sahaya çıktı. Aynı zamanda devam eden tehlikelere karşı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Twitter üzerinde uyarılarda bulunuyor. Müdürlüğün attığı tweetlerden birinde şu ifadeler bulunuyor: “Zirai faaliyetlerin başlaması nedeniyle cuma sabah saatlerinde Bolu, Kastamonu, Karabük, Bilecik, Uşak, Kütahya, Konya, Ankara ve Burdur’da hafif don olayı, 10 Nisan Cuma gecesi ile 11 Nisan Cumartesi ve 12 Nisan Pazar sabahı Marmara’nın güneyi ile Doğu Anadolu’nun güneybatısında hafif, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu, İç Ege ve Göller Yöresinde orta kuvvette, bölgenin yüksek kesimlerinde kuvvetli zirai don olayı beklenmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!