Enflasyon doların gölgesinde

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon doların gölgesinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2013 01:34

Tüketici enflasyonunu eylülde beklentilerin üzerinde yüzde 0,77 arttı. Yüzde 0,6 seviyesinde olan beklentileri aşmasının nedeni ise eylül FED kararını bekleyen dolardaki yükseliş.

Haberin Devamı

2 lirayı geçen dolar hem otomobil hem de benzin fiyatlarını etkiledi. Gıda fiyatlarında ise geçen yıllara göre daha düşük bir artış yaşanması ve giyimdeki sezon indirimleri enflasyonun yükselişini sınırladı. Aylık enflasyondaki 0,77’lik artışa rağmen Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 7,88’e geriledi. Yıllık enflasyondaki gerilemenin nedeni ise geçen yılın baz etkisi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı enflasyon verilerine göre üretici enflasyonu ise yüzde 0.88 arttı, yıllık üretici enflasyonu yüzde 6,23 oldu. Tüketici enflasyonundaki artışa en temel katkı yüzde 1.99 artarak enflasyonu 0.37 puan yukarı çeken ulaştırma grubundan geldi. Bu artışta Dolar/TL’de FED kararı sonrası gerçekleşen geçici gerileme haricinde genel anlamda görülen yukarı yönlü hareket etkili oldu. Öte yandan gıda grubu fiyatları geçen ayki düşüş sonrasında eylülde yüzde 0,74 artsa da bu artış son 10 yıldaki yüzde 1.65’lik ortalamanın altında kaldı. Böylece gıda grubu manşet enflasyonu 0.18 puan yukarı çekti.

Haberin Devamı

Lider çarliston biber

ZAM şampiyonu ağustosa göre yüzde 33 artan çarliston biber olurken, biberi yüzde 30 seviyelerindeki artışla yaz sebzeleri takip etti. Maç biletleri de yüzde 17’lik zamla ilk onda kendine yer bulurken özel üniversite ücretlerinde yüzde 8,5, anaokulu ücretlerinde ise yüzde 6,6 artış yaşandı. Otomobil, mazot ve benzinde ise yüzde 2 ile 3 arası zamlar görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!