Enflasyon 60'ın altında

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon 60ın altında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2002 02:08

Enflasyonda yıllık oranlar beklendiği gibi hızla iniyor. DİE'ye göre, nisan ayı itibariyle yıllık enflasyon toptan eşyada yüzde 58, tüketici fiyatlarıyla yüzde 52.7 oldu.

Böylece yıllık oranlar krizin derinleşmeye başladığı 2001 yılı haziran ayı öncesine döndü. Nisanda toptan fiyatlar yüzde 1.8, tüketici fiyatları yüzde 2.1 arttı.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Nisan ayında bir önceki aya göre toptan eşya fiyatlarının (TEFE) yüzde 1.8, tüketici fiyatlarının (TÜFE) yüzde 2.1 oranında arttığını açıkladı. DİE, Nisan ayında yıllık enflasyonu toptan eşya fiyatlarıyla yüzde 58, tüketici fiyatlarıyla yüzde 52.7 olarak hesapladı.

2001 yılı nisan ayında toptan eşya fiyatlarıyla aylık enflasyon yüzde 14.4, tüketici fiyatlarıyla yüzde 10.3 olarak gerçekleşmişti. Buna göre, aylık bazda enflasyon oranları, 2001 yılı Nisan ayına göre toptan eşyada 12.6 puan, tüketici fiyatlarında ise 8.2 puan aşağıda gerçekleşti.

Buna göre yıllık enflasyon, geçen yılın aynı dönemine göre, toptan eşya fiyatının 7.1 puan, tüketici fiyatında ise 4.4 puan üstünde gerçekleşti. Bir önceki yıl enflasyon, toptan eşyada yüzde 50.9, tüketici fiyatlarında yüzde 48.3 olmuştu.

2002 yılının dört ayında, enflasyon oranları toptan eşyada yüzde 10.8, tüketici fiyatlarında ise yüzde 10.7 oldu.

Geçtiğimiz mart ayında ise enflasyon toptan eşya fiyatlarıyla aylık yüzde 1.9, tüketici fiyatlarıyla yüzde 1.2 olarak gerçekleşmişti. Mart ayında yıllık enflasyon ise toptanda yüzde 77.5, tüketicide yüzde 65.1'di.

ÖZEL SEKTÖR VE KAMU ZAMLARI

Toptan eşya fiyatlarında Nisan ayında görülen yüzde 1.8'lik artışta, devletin payı 0.6, özel sektörün payı da 1.2 puan oldu. DİE'den yapılan açıklamaya göre, toptan eşyada fiyat artışları devlet sektöründe yüzde 2.4, özel sektörde yüzde 1.6 oldu.

Nisan ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 7.4 ile madencilik ve taşocakçılığı sektöründe gerçekleşirken, imalat sanayi sektöründe yüzde 2, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılıkta fiyatlar yüzde 1, elektrik, gaz ve su sektörü yüzde 1 oranlarında arttı.

Nisan ayında fiyatı en fazla artan alt sektör ise yüzde 21.8 ile hampetrol ve doğalgaz çıkarımında oldu. Bunu, yüzde 11.7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı, yüzde 7.2 ile giyim eşyası imalatı ile ağaç ve mantar ürünleri imalatı, yüzde 6.4 ile deri mamul imalatı ve hizmetleri, yüzde 6.1 ile balıkçılık, balık üretme çiftlikleri izledi.

YILLIK ARTIŞLAR

Nisan ayı itibariyle, son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda enyüksek fiyat artışı, yüzde 69.3 ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe gerçekleşti. Yıllık enflasyon, madencilik ve taşocakçılığı yüzde 51.1, imalat sanayinde yüzde 54.3, elektrik, gaz ve su yüzde 62 oldu.

Alt sektörler bazında, yıllık en yüksek fiyat artışları yüzde 117 ile diğer ulaşım araçları imalatı, yüzde 98.9 ile suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı, yüzde 80.5 ile maden kömürü, linyit ve turba çıkarımında görüldü.

İTO'NUN ENFLASYONU

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı yeni İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'ne göre 2002 yılı Nisan ayında perakende fiyatlar yüzde 3.3 ve toptan fiyatlar yüzde 1.2 oranında arttı. Bir önceki yılın aynı dönemi ile mukayese edildiğinde perakende fiyatlar yüzde 52.9, toptan fiyatlar ise yüzde 56 artış gösterdi.

Çekirdek enflasyon % 1.9

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), nisan ayında çekirdek enflasyon olarak nitelenen imalat sanayiinde özel sektördeki fiyat artışını yüzde 1.9 açıkladı. Çekirdek enflasyon, şubat ayında yüzde 0.7, mart ayında ise yüzde 1.3 olmuştu.

Nisan ayında çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerinde çıktığını belirten piyasa çevreleri, bunun toptan eşya fiyatlarının biraz yüksek çıkmasına neden olduğuna işaret ediyor. Piyasa çevreleri, Türk Lirası'nın daha önceki aylarda değer kazanması ve özel imalat sanayindeki anketlerdeki beklentiler doğrultusunda çekirdek enflasyonun biraz daha düşük çıkmasını öngörüyordu. Çekirdek enflasyondaki bu artışın, geçmişteki aylara göre enflasyonla mücadelenin daha zor olacağı şeklinde yorumlanıyor.

Zam şampiyonu patates

Fiyatı bir ayda yüzde 29.9 oranında artan patates, bu artışla Nisan ayının zam şampiyonu oldu. Patatesin fiyatındaki yıllık artış oranı yüzde 136.4'ü buldu. Patatesin ardından fiyat artışında, bahar mevsiminin etkisiyle tayyör, pantolon, gömlek gibi giyim eşyaları geldi. En hızlı fiyat düşüşü ise ıspanağın fiyatında gözlendi.

En ucuz il İstanbul

Türkiye genelinde Nisan ayında tüketici fiyatlarında yıllık bazda en düşük fiyat artışı ise yüzde 49.7 ile İstanbul'da kaydedildi. İstanbul'u yüzde 49.8'le Ankara, yüzde 50.5'le Denizli izledi. Yıllık fiyat artışlarının en yüksek gerçekleştiği il ise yüzde 65.5 ile Diyarbakır oldu. Aylık bazda yüzde 1.1'le en az fiyat artışının yaşandığı Erzurum ve Malatya'yı, yüzde 1.2 ile Kayseri ve Kocaeli, yüzde 1.3 ile Gaziantep ve Samsun takip etti. Aynı dönemde, fiyatların en fazla arttığı il ise yüzde 4.9 ile Diyarbakır oldu. Bu ili yüzde yüzde 3.6 ile Adana, yüzde 3'le İçel izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!