Enerjisa: Nükleer enerjide yerel ortaklık için oturur konuşuruz

Güncelleme Tarihi:

Enerjisa: Nükleer enerjide yerel ortaklık için oturur konuşuruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 00:00

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Türkiye’de nükleer santral yapımı konusunda Rusya ve Güney Kore ile yapılan görüşmeleri hatırlatarak, “Yerli ortak arayışları olursa ve bu konuda bir talep gelirse oturur, konuşuruz” dedi.

Haberin Devamı

Dağıtımda özelleşme ilanına çıkılan 4 bölgeden 2’sinin ihalesine katılmak istediklerini belirten Hakman, “Dağıtımda 6 milyon abone hedefini mutlaka yakalamak istiyoruz. Ama biz bu bölgeleri almak için kendi hesapladığımız bedelden daha yüksek bir bedel olursa almayız” diye konuştu.
Ylda yüzde 7 artış
Türkiye’de elektrik talebinin ekonomik gelişmesine, hızlı kentleşme ve nüfusun artışına bağlı olarak yılda ortalama yüzde 7 seviyelerinde arttığına dikkati çeken Hakman şunları söyledi: “Sabancı Holding olarak elektrik sektöründeki yapımızı ilk baştan dikey entegre yapı olarak belirledik. İşin hem üretiminde, hem dağıtımında, hem de toptan ticaretinde olmayı amaçladık. Bu yapı içinde de ara hedef olarak 2015 yılında Türkiye sektöründe yüzde 10 pay alma hedefi koyduk.”
Yüzde 10’luk pazar payı hedefi için için 5 bin Megavat (MW) gücünde üretim, 6 milyon aboneye ulaşan elektrik dağıtım bölgelerine ulaşmak istediklerini kaydeden Hakman, “Bugün mevcut ve inşa halinde olan ve finansman çalışmaları devam eden santralleri topladığımızda bir 4 bin MW’lik portföye sahibiz” şeklinde konuştu. İstihdam konusuna da değinen Hakman, yeni projeler oldukça istihdam yarattıklarını, projeleri tepe noktasına geldiği zamanda toplam 7-8 bin kişinin çalışıyor olacağını söyledi.
Abone değil müşteri
Sabancı olarak her zaman müşteriye yakın bir grup oldularını söyleyen Hakman şöyle devam etti: “Teknosa ile Carrefoursa ile gösterdiğimiz yaklaşımı elektrik dağıtım sektörüne de yansıtmak zorundayız. Biz Başkent’te 3,2 milyon müşteriye hizmet veriyoruz. Başkent Elektrik Türkiye’nin en geniş ve büyük coğrafyaya yayılan bölgelerinden biri. Şöyle bir söylem geliştirdik; biz bizden elektrik satın alan kişileri abone olarak görmeyeceğiz, biz elektrik kullanan insanları müşteri olarak görüyoruz. Hedefimiz müşteri memnuniyeti sağlamak ve artırmak.”

Haberin Devamı

Beş bin kişilik şirketi devraldık

BAŞKENT EDAŞ CEO’su Yetik Mert, özelleştirme sonrası şirketi 2009’da tarihinde devraldıklarını hatırlatarak şunları anlattı: “7 ilin dağıtım hizmetini yapan Başkent Edaş 12 bin 150 kilovatsaat enerji alıyor, 11 bin 134 kilovatsaat de enerji satıyor. Bu Türkiye’nin yüzde 6-7 büyüklüğüne denk geliyor. 5 binin üzerinde kişinin çalıştığı büyük bir şirketi devraldık. Kamu iken yapılan iş yapma şeklini hızla iyileştirmeye çalışıyoruz. Bunun için şirketi yeniden yapılandırdık, bir master alt yapı planı çerçevesinde çalışıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!