Enerjide KDV krizi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Enerjide KDV krizi büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

ENERJİ Bakanlığı'nın İşletme Hakkı Devri (İHD) yoluyla devredeceği santral ve dağıtım şirketleri geliri üzerinden Maliye'nin istediği KDV, iki bakanlığın ilişkilerini gerginleştirdi.

İki bakanlığın bürokratlarının konuya çözüm sağlamak amacıyla yaptığı toplantılar Maliye Bakanlığı'nın ‘‘KDV'yi alırız’’, Enerji Bakanlığı'nın da ‘‘Bunun yasal dayanağı yok’’ iddialarından geri adım atmamaları nedeniyle kilitlendi. TÜSİAD'ın önceki akşam verdiği resepsiyonda Enerji Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden ile Gelirler Genel Müdürü'nün konuya ilişkin yaklaşımları arasındaki fark iyice suyüzüne çıktı. Yiğitgüden, İHD devir bedellerinden talep edilen yüzed 17 KDV'nin hukuki dayanağı olmadığını savunaraka, şöyle dedi:

KANUN AÇIK MI?

‘‘Bize sürekli (kanun çok açık) diyorlar. Eğer kanun çok açıkça, o kanunda, kiralama ve satış gelirleri dışında, neden işletme hakkı devri olmadığı da söylenmeli. Yasada işletme hakkı devrinin yeri yok. Bugüne kadar işletmeci firmalardan (Ben bu vergiyi öderim) diyen çıkmadı. Eğer KDV'de ısrarlı olunursa ya vazgeçecekler ya da elektrik traifelerine yansıtacaklar.’’

Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi ise GSM-1800 ihalesinin de işletme hakkı devri yöntemiyle yapıldığını ve KDV alındığını hatırlatarak, bu yöntemin bir tür kiralama olduğunu söyledi. ‘‘Talebimiz yasal’’ diyen Hamzaçebi, ‘‘İşletmeciler devir bedeli için ödeyecekleri bu KDV'yi tüketiciden alacakları bedelden düşecek. Bu gözden kaçırılıyor’’ dedi.

Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ile Maliye Bakanı Sümer Oral'ın konuya çözüm bulmak amacıyla ikinci kez biraraya gelmeleri bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!