Enerji tasarrufu için kamu aracına 15 yaş sınırı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Enerji tasarrufu için kamu aracına 15 yaş sınırı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 00:00

Enerjide verimlilik için konutlardan ulaşıma kadar pekçok alanda tedbir alınması planlanırken, kamu araçlarında 15 yılını doldurmuş olanların trafikten kaldırılması öngörülüyor.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından hazırlanarak, kurum ve kuruluşların görüşüne açılan “Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Taslağı” ile enerjide verimlilik sağlayacak bir dizi tedbir gündeme geldi. Bu tedbirlerden biri de kamu kuruluşlarında 15 yılını doldurmuş araçlar trafikten kaldırılacak. Taslakta yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

Verimlilik artırılacak

Meslek odaları, üniversiteler ve enerji verimliliği danışmanlık şirketleri (EVD) yetkilendirilecek.
2012 sonuna kadar, kamuda, ağır sanayide ve ticari binalarda tasarruf potansiyelleri ve verimlilik artırıcı önlemler belirlenecek.

İşletmelerin enerji yoğunluğunu azaltmak üzere 2’şer yıllık hedefler koymaları zorunlu tutulacak.

TOKİ projeleri taslakta

Üretim tesislerinde atık enerjiden yararlanılacak, iletim kayıpları azaltılacak, yerinden enerji üretimi özendirilecek.
Termik santralların lisanslama sürecinde atık ısılardan yararlanılması (bölge ısıtması veya kojenerasyon) ile ilgili kriterlere yer verilecek.

Ulusal şebekeden talebin azaltılması, dengeleme ve uzlaştırma piyasası kapsamında özendirilecek.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), toplu konut projelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarını analiz ederek konut maliyetinin yüzde 10’unu geçmeyen uygulamalar yapacak.

Binalara kimlik belgesi

Mimari, ısı yalıtımı, ısıtma ve soğutma sistemi ve elektrifikasyon konularındaki standartları, asgari performans kriterlerini ve asgari uygulamaları sağlamayan yeni yapılara ruhsat verilmeyecek.

Binalarda “Enerji Kimlik Belgesi” uygulanacak, mevcut konularda ısı yalıtımı ve diğer verimlilik artırıcı uygulamalar ile birlikte sürdürülebilir ekolojik yapılar özendirilecek.

2023 yılında, en az 10 milyon konutun asgari standartlara uygun olarak yalıtımı yapılmış olacak.

Etiketli araca köprü bedava

Yüksek motor hacimli binek aracı vergisinin yükseltilecek. Araçlarda enerji verimliliği etiketi uygulanacak. Etiketli araçtan köprü ve yol ücreti alınmayacak.

Yıl içerisinde ücretsiz toplu taşıma gün sayısının artırılacak. Kamu kuruluşlarındaki 15 yılını doldurmuş araçların trafikten kaldırılacak.

Demiryolu ve deniz taşımacılığının özendirilecek. Topografyası uygun bölgelerde bisiklet güzergahlarının düzenlenecek.

Karbon borsası kurulacak

Kamu kuruluşlarının bina ve tesislerinde enerji tüketimi, faaliyetleri olumsuz etkilemeksizin azaltılacak. 2015 sonuna kadar kamu sektöründe en az yüzde 15 tasarruf sağlanacak

Türkiye’de “karbon borsası”nın kurulması yönünde çalışmalar yapılacak. 2011 yılı ilk yarısı sonuna kadar bir strateji belgesi hazırlanacak.

Enerjinin arz ve talep tarafındaki emisyon gelişiminin yönetilmesi için “Enerji ve Çevre Kurulu” oluşturulacak.

Hedef kişi başına kullanımı artırıp birim başına düşecek

YAPILACAK çalışmalarda temel amaç; kişi başına enerji kullanımı yüksek, aynı zamanda da birim yurt içi hasıla başına az enerji kullanan ülkeler arasında yer almak. Bu amaç doğrultusunda, 2023 yılında, 2000 yılı dolar değeriyle ve 1998 GSYH serisiyle 1000 dolarlık GSYH için yaklaşık 282 litre petrol eşdeğeri birincil enerji kullanımının 225 litreye, 1 dolarlık GSYH için 0.53 kilovatsaat (kWh) civarında olan elektrik kullanımının ise 0.45 kWh’e indirilmesi hedefleniyor.

Sertifikalı yönetici sayısı 2 yılda 5 bine çıkacak

TASLAKTA öngörülen hedeflere ulaşmak için, sanayi, hizmetler ve konut sektörlerinde standardına uygun enerji yönetimi uygulanacak, sertifikalı enerji yönetici sayısı 2012 yılı sonuna kadar 5 bin kişiye çıkarılacak ve faaliyetteki OSB’lerde enerji yönetim birimleri kurulacak. Birkaç yıl önce başlayan enerji verimliliği (ENVER) kapsamında yapılan çalışmalar sonucu halen sertifikalı enerji yöneticisi sayısı 1750 kişi buldu.

Otomotivde vergi ya da hurda indirimi yok, yeni teşvik sistemine geçilecek

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektöründe şu an itibariyle KDV, ÖTV veya hurda indiriminin söz konusu olmadığını açıkladı. Otomotiv sektörü yetkilileriye bir araya gelen Çağlayan, bu konuda şunları söyledi: “Küresel ekonomi kriz nedeniyle hem piyasanın canlı tutulması, hem de istihdamın azaltılmaması noktasında geçen yıl sektörde KDV ve ÖTV indirimi teşviki yönünde bir uygulama yapıldı. Ama şunu ifade edeyim, bildiğiniz gibi bizim teşvik sistemimiz 2009-2010 yılını kapsayan bir teşvik sistemiydi. Bu yılın sonunda mevcut teşvik sistemimiz bitecek. TÜİK’in yapacağı ve bu yıl sonuna kadar bitireceği çalışmalarla, gerek iller, gerek bölgeler bazında yapacağı gelişmişlik endeksleri rakamlarıyla beraber yeni bir teşvik sistemine geçilecek 2011 itibariyle.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!