Enerji skandalı müteahhidi BOTAŞ'ta güvenlikçiymiş

Güncelleme Tarihi:

Enerji skandalı müteahhidi BOTAŞta güvenlikçiymiş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2005 01:51

Alaattin Çakıcı'nın, alacağı için devreye girdiği gözaltındaki müteahhit İbrahim Selçuk'un, geçmiş dönemlerde BOTAŞ'ta güvenlik görevlisi olarak çalıştığı ortaya çıktı. Enerjideki yolsuzluk operasyonunun BOTAŞ'a uzanmasına neden olan Selçuk, ANAP döneminde iş takibi yapmış.

ENERJİ Bakanlığı'nda başlatılan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun önemli isimlerinden, Alaattin Çakıcı'nın alacağı için devreye girdiği işadamı İbrahim Selçuk'un, mütahhitliğe başlamadan önce Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş'de (BOTAŞ) güvenlik görevlisi olarak çalıştığı ortaya çıktı. MİT yöneticisi Kaşif Kozinoğlu'nun isteği üzerine Çakıcı'nın kendisi için devreye girdiği Selçuk'un geçmiş dönemlerde BOTAŞ'ta güvenlik görevlisi olduğu belirlendi. ANAP döneminde BOTAŞ'ta iş takibi yaptığı anlaşılan Selçuk, daha sonra müteahhitliğe atıldı.

DANIŞMANI TEHDİT ETTİ:

Güvenlik görevliliğinden iş takipçiliğine, oradan da müteahhitliğe uzanan Selçuk, MİT ve Çakıcı'nın işlerine yardım etmesi noktasına ulaşırken, Enerji Üretim A.Ş'de başlayan operasyonun BOTAŞ'a uzanmasına da neden oldu. Telefon dinleme sırasında Selçuk ile BOTAŞ bağlantısı anlaşılırken, bir diğer bulgu da Selçuk'un Enerji Bakanı Hilmi Güler'in danışmanı Tolga Erpolat'ı tehdit etmesi oldu. Selçuk'un telefonda kendisini tehdit ettiği telefon kayıtlarıyla ortaya çıkan Erpolat, tanıklıkta kullanılmak üzere ifade verdi.

BANA ÇALIŞ, KÖTÜ OLUR:

Erpolat'ın, Bakanlık birimleri ile iş yapan Selçuk'u "gözünün tutmadığına" ilişkin beyanlarda bulunarak, bürokratları uyardığı öğrenildi. Bunu duyan Selçuk, telefonla Erpolat'ı, kendisine çalışması aksi taktirde kötü olacağı yönünde tehdit etti. Bu görüşmeler de telefon dinlemeye takıldı. Erpolat'ın Enerji Bakanı Güler'e daha çok TBMM'deki çalışmalarında danışmanlık yaptığı kaydedildi.

KONUŞMAYIN GENELGESİ:

Öte yandan, operasyon nedeniyle Enerji Bakanlığı'nda olağanüstü hal ilan edildi. Müsteşar Sami Demirbilek, Bakan adına dün bir genelge yayınlayarak, bürokratlara basınla konuşmamaları talimatını verdi. Konunu yargıya intikal ettiği ve yargının etkilenmemesi gerektiği kaydedilen genelgede, bürokratların hiçbir yorum ve açıklama yapmaması istendi. Operasyon başladıktan sonra gazetecilerin Bakanlık merkez binasının bürokratların olduğu üst katlara çıkışı da kontrol altına alındı. Randevulu görüşmeler için dahi yukarı çıkışa izin verilmezken, basın biriminden özel izinle yukarı katlara ulaşmak mümkün oldu.

BOTAŞ'A YENİ MÜFETTİŞ:

Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu'ndan yeni bir müfettiş ekibi de BOTAŞ'a giderek çalışmaya başladı. Müfettişlerin, operasyonun BOTAŞ kolunu derinleştireceği, Genel Müdür Yardımcısı Fuat Celepci'nin gözaltına alınmasına neden olan Yunanistan ile Karadeniz-Giresun boru hattı yapım ihalelerini masaya yatıracakları belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!