Enerji maliyetleri aşağı çekilmeli

Güncelleme Tarihi:

Enerji maliyetleri aşağı çekilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 15:36

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (ERDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, enerji maliyetlerini düşürecek istikrarlı bir enerji kaynağına ulaşılamaması durumunda, sektörün ciddi bir risk altında bulunduğunu söyledi.

Bu yıl 4.'sü düzenlenen “Rekabet Edilebilir Bir Sanayi İçin Enerjide Yenilikler” konulu Türkiye Enerji Forumu'nda konuşan Berber, Türkiye'nin, demir çelik sektöründe Çin'den sonra en fazla büyüyen ülke olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:  “Enerji maliyetlerini düşürecek istikrarlı bir enerji kaynağına ulaşamazsak sektör ciddi bir risk altındadır. Ucuz enerji sağlayan ülkelerden dezavantajlı durumda kalacağız. Enerji sorunu kısa vadede çözülmezse, sadece çelik sektörü değil çelik girdisiyle işleyen pek çok sektör bundan zarar görecektir.”
Enerji sektöründe dolaylı vergilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Berber, “AB müzakere süreci içinde, el yordamıyla yapılmış teşviklerle değil işi sistematiğe bağlayarak bu işe çeki düzen vermek zorundayız” dedi.

-İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ-

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğini bildirdi.
Enerjinin bugün dünyanın sadece ekonomisini değil politikalarını da belirlediğini, enerjiye ihtiyacın artarak devam ettiğini belirten Yalçıntaş, “Günümüzde sadece enerji lazım değil temiz, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji lazım” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çağlar da enerji sektöründeki serbestleşme reformlarını desteklediklerini ifade ederek, TOBB'dan bir temsilcinin EPDK'da bulunmasının yerinde olacağını söyledi.
Sanayiye ucuz enerji girdisini sağlamak için doğalgaz ve boru hatlarına hız verilmesi gerektiğini belirten Çağlar, elektrik piyasasında kamu tekelinin kaldırılması için özelleştirmelerin ivedilikle yapılması gerektiğini vurguladı.
Çağlar, “Enerji ithalatında tek ülke bağımlılığı giderilmelidir ve enerjide dışa bağımlılık kabul edilebilir bir seviyede tutulmalıdır” dedi.

-“NÜKLEER ENERJİ KONUSUNDA BİTMEYEN BİR TARTIŞMA VAR”-

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkan Yardımcısı Erkut Yücaoğlu ise Türkiye'de nükleer enerji konusunda bitmeyen bir tartışma yaşandığına işaret etti.
Yücaoğlu, “50 yıllık bir vizyon içinde bakarsanız Türkiye'nin nükleer enerji ihtiyacından kaçması imkansızdır. Nükleer enerji ile akılcı bir yolda buluşmak zorundayız. Önemli olan hazırlık sürecidir, sadece (ihale açık, buyurun, yapın) demekle olmuyor” diye konuştu.
Tarım sektörüne paralel olarak bioyakıt konusuna da önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Yücaoğlu, “Tarımı desteklemek ve açılım yapmak, tarımda katma değeri artırmak için bioetanol ya da bitkisel yağlar dediğimiz ürünleri geliştirmeliyiz. Böylece Türkiye'nin enerji ithalatı faturası da azaltılacaktır” dedi.
Forum'un ana sponsoru olan Ciner Grubu'nun Başkanı Turgay Ciner de 20 yıl önce enerji açığının had safhada olduğunu, ancak günümüzde bu alanda çok yol kat edildiğini belirterek, enerjinin bugün geldiği nokta için 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve tüm siyasetçilere teşekkür ettiğini ifade etti.
(AA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!