Enerji içecekleri 18 yaş altına satılamayacak

Güncelleme Tarihi:

Enerji içecekleri 18 yaş altına satılamayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 10:29

Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre enerji içeceklerinin ürün etiketlerinde uyarı başlığı adı altında 'alkol ile birlikte tüketilmemeli', '18 yaş altı kişilere satılamaz' ifadeleri yer alacak.

Haberin Devamı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, enerji içeceklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, pazarlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere, bu ürünlerin özelliklerini belirleyen bir tebliğ hazırladı.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Enerji İçecekleri Tebliği, sıvı ve toz formdaki enerji içeceklerini kapsıyor, sporcu içeceklerini ise kapsamıyor.

Tebliğe göre, enerji içeceklerinin karbonhidratlardan sağlanan enerji değeri en az 45 kcal/100 mL olacak, enerji içecekleri özel beslenme amaçlı gıdalar kapsamında değerlendirilmeyecek. Ürünlerin kafein miktarı 150 mg/L'den, alkol miktarı ise hacmen yüzde 0,05'den fazla olmayacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin “Ambalajlama ve Etiketleme-İşaretleme” bölümünde yer alan kurallara uygun olacak. Ayrıca ürünlerin etiketinde besin öğesi tablosu yer alacak.
Ürün etiketlerinde uyarı başlığı altında, “Alkol ile birlikte tüketilmemelidir. Gebe ve emzikli kadınlarla, yaşlı kişiler için tavsiye edilmez. Diyabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ve kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez. Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir. 18 yaş altı kişilere satılmaz” ifadeleri yer alacak.

Etiket üzerinde ayrıca “Günlük 500 mL'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez” ifadesi bulunacak.

Tebliğle, 9 Mart 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi-Enerji İçecekleri Tebliği” yürürlükten kaldırıldı. Halen faaliyet gösteren, bu tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri, yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu tebliğ hükümlerine uygun hareket edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!