Enerji Bakanı'ndan doğalgaz açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Enerji Bakanından doğalgaz açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2009 00:00

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri’de yaptığı açıklamada “Doğalgaz konusundaki yüzde 70 zam haberi bir gazeteci arkadaşın yaptığı haberden kaynaklandı. Doğalgaz fiyatları, 2008’den bu yana otomatik olarak belirleniyor. Su tür spekülatif haberlerle vatandaş yanıtılıyor. Yıl sonunda doğalgazdaki hesaplamalar yapılacak ve ortalama fiyatlar belli olacak” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı'ncan Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlene Danışma Meclisi Toplantısından önce açıklamalar yaptı. Doğalgaz zammıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldız, “Bir kıymetli gazetecimiz şöyle hesaplama yapsak acaba yüzde 70 gelir mi yazdı. Şimdi bunun izahını yapmaya çalışıyoruz. Bu doğru bir şey değil. Bildiğimiz gibi doğalgaz ilgili otomatik fiyat ayarlamaları, 2008’in Şubat ayında başladı. Şimdiye kadar da kesintiye uğramadan devam etmektedir. Otomatik fiyat ayarlamasındaki faktörler var. Bunlar döviz, petrol, doğalgaz gibi etkenlerdir. Ortada sepet var. O sepetin verdiği fiyata belirleniyor. Bu konuda herhangi bir siyasi iradenin müdahalesi söz konusu değildir. O yüzden fiyatları Enerji Bakanlığı da ayarlıyor değildir. Ben o arkadaşımla neden böyle bir haber yaptınız diye konuştum. Döviz iki katına çıkarsa doğalgaz böyle olur falan dedi. Bu tür spekülatif haberle yola çıkmak yanlıştır. Vatandaşımızı da yanıltmak demektir. Bizim böyle bir konuyla uğraşacak noktada olmamız lazım” diye konuştu.
Al ya da öde konusu da değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sözlerini şöyle devam etti:

“Doğalgazla ilgili olarak bir yanlış anlaşılma var. Al ve öde bir ceza değil. Ülkelerin kendi aralarında doğalgazla yaptıkları, anlaşmaların belli bir garanti altına alınmasıyla ilgili konu. Diyelim ki biz al ya da öde konusunda bir fiyat, bir rakam ödeyeceğiz. Bu rakamın ilelebet verilen bir ceza şeklinde anlaşılmaması lazım. 5 yıl müddetçe bu doğalgazı almanız halinde bu para boşa verilmiş bir para değil. Bir avans niteliğindeki bir paraya dönüşüyor. O yüzden hesaplamalarımız devam ediyor. Bu ne zaman belli olacak? Yıl sonunda doğalgaz tüketimleri belli olacak. Ortalama fiyatlar belirlenecek ve ondan sonra bunu kamuoyu ile tekrar paylaşacağız.”

MHP KONGRESİ

Yarın yapılacak MHP Kongresi’nin hayırlı olmasını dileyen Bakan Taner Yıldız, “Halkımızın beklediği şu, bu konuda öfkeli spekülasyonlar yapmak yerine son derece net ve anlaşılabilir ve vatandaşımız fayda getirebilir açıklamalar istiyor” diye konuştu.

Gazetecilerin demokratik açılımla ilgili sorusu üzerine Bakan Taner Yıldız, görüşlerin şöyle ifade etti:

“Demokratik açılımla ilgili, TBMM’de hep beraber izleyeceğiz. Orada da açıklamalar yapacağız. Önümüzedki hafta 10 Kasım’da başlayan ve 12 Kasım’da devam edecek süreçte TBMM’de hem Başbakanımızın hem de İçişleri Bakanımızın, milletvekillerimizin yapacağı konuşmalar var. Bu konuşmalarla bu açılımın boyutları, nereleri kapsıyor, nerelere kadar gidecek belli olacak. Bunlar bütün detaylarıyla açıklanacak.”

Bakan Yıldız, 10 Kasım’ın “Özenle mi seçildi?” sorusuna da, “Niçin özenle seçilmiş olsun. 12 Kasım’da da devam edeceğiz” karşılığını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!