Enerji Bakanı Berat Albayrak, yatırımcıları bekletmek istemediklerini söyledi

Güncelleme Tarihi:

Enerji Bakanı Berat Albayrak, yatırımcıları bekletmek istemediklerini söyledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 17:14

Enerji Bakanı Berat Albayrak kömür yatırımları 10 yıllardır süregelen sorunları çözmek için kolları sıvadıklarını dile getirerek “Yatırımcı geldiğinde çok net bir şekilde şunu görmek istiyor; Ben girdim aldım ama beni Ankara kapılarında süründürmeyin, bekletmeyin, oradan oraya koşturmayın. Biz kamu olarak tabiri caizse kılçıksız şekilde yatırımcıya sunalım istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, nükleer enerjinin Türkiye açısından ‘olmazsa olmaz’ derecede önemli olduğunu belirterek, üçüncü nükleer santral için yer seçimi konusundaki çalışmaların önemli bir aşamaya geldiğini söyledi. Yerli enerji konusunda çalışmaların hızlandırıldığını da aktaran Albayrak, “Mevcut maden yasası ihtiyaca cevap vermiyor. İşçi sağlığı ve grizu patlamaları konusunda önlemleri içeren Kömür Yasası hazırlandı. Kömüre dayalı enerji yatırımları yetersiz kaldı gibi bakmamak gerekiyor. Yeni kömür rezervleri bulundu” dedi. Kömür yatırımları konusunda 10 yıllardır süregelen sorunlar olduğunu hatırlatan Albayrak dün Ankara’da gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında şunları söyledi:

KAPILARDA SÜRÜNMEYİN
“Öyle bir kilit nokta ki Afşin Elbistan. Optimum bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. 95’ten bu yana süregelen bir süreç. Zonguldak’taki süreç, kıdem süreci. 4 senede tamamı çözülür mü? Zor. Afşin A yargısal bir süreç. Muhataplarla tekrar oturup konuşacağız. Ortak bir menfaatte buluşabilirsek çözeceğiz. Üretim güvenliğiyle ilgili aşmamız gereken sıkıntılarımız var. B’deki sürecin tekrar etmemesi için çalışıyoruz. Çok yoğun bir takvimin içerisindeyiz. İTÜ’den rapor istedik. Kısa sürede çıkacak. Yeraltı suyu ve zemindeki kaymayla ilgili. Bu kesinlikle ve kesinlikle bizim milyonda bir bile riske atamayacağımız bir konu. C ve D’de ayrı bir süreç yürüteceğiz. İhale süreci, yasal süreç, izinler çok önemli. Yatırımcı geldiğinde çok net bir şekilde şunu görmek istiyor; Ben girdim aldım ama beni Ankara kapılarında süründürmeyin, bekletmeyin, oradan oraya koşturmayın. Biz mümkün olduğunca izinler noktasında bir çok konuyu çözüp kamu olarak tabiri caizse kılçıksız bir şekilde yatırımcıya sunalım istiyoruz.”
Kömür madenlerindeki güvenlik konusunda da açıklamalarda bulunan Albayrak “Dünyadaki birçok ülkede kömüre dayalı ülkelerde maden yasası değil, başlı başına bir kömür yasası var. Biz çalışmayı başlattık. Bunu da ilk fırsatta gündeme getireceğiz. Mevcut yatırımlarda metan gazı drenajı dahil, iş güvenliği ve işçi sağlığı dahil kömür üretimi konusunda müstakil bir yasa hazırlıyoruz. Dünyadaki işin güvenlik tarafıyla ilgili en yüksek standartları esas alıyoruz” dedi.

NÜKLEER OLMAZSA OLMAZIMIZ
Albayrak Türkiye’de nükleer enerji karşıtı bir lobi olduğuna dikkat çekerek “İstemezükçü yaklaşım var. Nükleerle ilgili hakikaten daha somut bir iletişim stratejisi ve algı yönetimi izleyeceğiz. Nükleer olmazsa olmaz bizim için. Enerji arz güvenliği, portföy yönetimi diyoruz. Bütün dünyada 450’den fazla nükleer santral işletiliyor, 100’den fazlasının inşaatı sürüyor. Türkiye’nin nükleeri kullanmamasının ve sözde çevreci söylemlerle yapılmamasının hiçbir rasyonel tarafı yok. Fukuşima sonrası birçoğu ek güvenlik tedbirleri de ortaya konularak yapıldı. Fukuşima’ya rağmen bu kadar nükleer santral inşa edilir olması gözardı edilebilir bir nokta değil. Kararlı bir şekilde Türkiye’yi gelecekteki durumlara hazırlamamız için nükleerden vazgeçemeyiz. İki hafta önceki ABD ziyaretinde de bunu konuştuk. Özellikle Ermenistan’daki MetZamor santrali ciddi risk teşkil ediyor. Allah muhafaza teknik bir kaza olması halinde bölge ülkeleri için çok ciddi risk. Bulgaristan da hakeza öyle. Çevreci arkadaşlara tavsiyem, biraz da buralarla ilgilensinler” dedi.

RUSYA KONUSUNDA SIKINTI VAR MI
Rusya ile devletler arası sözleşmemiz ve karşılıklı sorumluluklarımız olduğunu kaydeden Albayrak şöyle devam etti: “Her iki taraf da sorumluluklarını yerine getiriyor. Yatırımcının gerekli yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Kim bunu yerine getirmezse bedelini öder, maliyetine katlanır. Rusya noktasında yükümlülüklere dayalı süreç devam ediyor. Oluşacak olumsuzluk süreç içinde değerlendirilir. Şu an için öyle bir şey yok.”

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Berat Albayrak, yatırımcıları bekletmek istemediklerini söyledi

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ NÜKLEER İÇİN YER SEÇİLİYOR

Enerji Bakanı Albayrak üçüncü nükleer santral için Çin seyahatinin çok önemliy olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Westinghouse; dünyanın en büyük firması, Japon sahipliğinde ABD menşeili, Çin’le de ortaklığı olan bir konsorsiyumdan söz ediyoruz. Üçüncü santralin yeriyle ilgili seçenekleri 10-15’e indirdik. Su yollarına yakınlık, uçak yolları, deprem kuşağı, kuş göç yolları gibi 18 kriter ve planlamaya göre karar veriyorsunuz. Türkiye’nin bir ucundan diğerine taşımanın da maliyeti var. Şu anda önceliğimiz bu iki santralin mevcut içerisindeki yolunu açarak, çevresel, yasal olarak hızlı şekilde tamamlayıp hızlı şekilde ortaya koymamız lazım. İkinci santralde Japonlarla ilgili bize ulaşan bir süreç yok. Konsorsiyumla ilgili yazılar yazıldı. İkinci santralde reaktörle ilgili bazı taleplerimiz oldu. Onunla ilgili yazı yazdık. Onlar dönecekler toplantı yapacağız. Bu yıl içerisinde ortaklık sözleşmesini imzalayıp yolumuza devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

DEMİRÖREN’İN ALMASI OLUMLU

Bakan Albayrak Total’ın Demirören Grubu tarafından alınmasının gayet olumlu olduğunu söyleyerek “Yerli veya yabancı olması değil. Türkiye’deki yatırımcıların istikrarlı şekilde gayet olumlu baktığımız resim. Satmayı düşünenler olduğu gibi almayı düşünenler de çok ciddi oranda. Türkiye önemli bir ülke. Bölgesi için önemli bir bölge. Etkin bir oyuncu olması lazım. Kriz dönemleri büyüme için yeni fırsatları değerlendirip aradaki farkı kapatmak için ciddi şanslı dönemler diye bakmak lazım” dedi.

DOĞALGAZDA SORUN YOK

Rusya ile kış döneminde herhangi bir problem yaşamadıklarını vurgulayan Albayrak “Biz güvenli bir partner olarak ödemelerimizi zamanında yaparak yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Arada ufak tefek teknik sorunlar yaşansa da kış aylarında bir problem yaşamadık. Biz güvenilir bir müşteri olarak sorumluluklarımızın gereklerini yerine getireceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!