En sert tepki borsadan geldi

Güncelleme Tarihi:

En sert tepki borsadan geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2001 00:00


Hurrem ŞATIROĞLU
Haberin Devamı

İcra Direktörleri Kurulu'nu iptal eden IMF'nin kararına borsa yüzde 3.13 düşerek tepki verdi. Dolar kuru gerginliğe 18 bin lira yükselişle karşılık verdi. Bono ve tahvil oranları diğer piyasalarda son sekiz aydır olduğu gibi yine düşük işlem hacmiyle birlikte yükseldi.

IMF'nin İcra Direktörleri Kurulu'nun ertelenmesi ve böylece Türkiye'ye verilecek 18'inci stand-by'ın ikinci dilim kredisinin de gecikmesi sonucunu doğuran karar borsada 360 puanlık düşüşe neden oldu. Bono ve tahvil piyasasında en fazla işlem gören bono olan 7 Kasım 2001 vadeli bononun yıllık bileşik oranı, önceki güne göre yaklaşık 5 puan yükselip, yüzde 83 seviyesinden, yüzde 88 seviyesine çıktı. IMF'nin açıklamasına, en ılımlı tepki döviz piyasasından geldi. Merkez Bankası dolar satış kuru, önceki güne göre 18.442 lira yükselip 1 milyon 276 bin lira oldu. Dolar kurunun IMF'nin toplantı ertelemesine karşı tepkisi günlük bazda yüzde 1.47 oranındaki normal yükselişi oldu.

Dün, IMF'nin açıklamasına en sert tepki borsadan geldi. Dolar piyasasında, önceki gün IMF kararının açıklanmasından sonra endişe edildiği gibi yoğun talep gerçekleşmedi. Bono ve tahvil piyasasındaki oranların yükselişi, önceki gün tahmin edilen seviyede kaldı.

Borsa, kapanışta 11.153 puanda olmasına karşın gün içinde 10.963 puana kadar geriledi. Piyasa, IMF'nin aldığı kararın kısa süre içinde değişebileceği tahminlerine dayalı olarak 11.100 seviyesinin üzerine çıkıp, tutunmayı başardı.

Döviz piyasasının beklendiği kadar saldırgan alımlara sahne olmaması, piyasanın IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısının yapılacağına ve bu ay içinde kredinin serbest bırakılma kararının alınacağı beklentisine bağlandı.

Dün piyasalar kapandıktan sonra Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından açıklanan enflasyon oranları piyasaylarda düşük olarak değerlendirildi.

Açıklanan enflasyon oranları, IMF toplantısıyla ilgili gerginliğin yaşanmamış olması halinde piyasalarda önemli ölçüde yumuşamaya neden olacağını belirtildi.

Piyasa ne diyor?

IMF ile oraya çıkan sorunun kısa sürede giderileceğine duyulan güven dolardaki yükselişin sınırlı kalması sonucunu doğurdu.

Enflasyonun düştüğü ve piyasa tarafından açıklanan oranların beğenildiği bir ortamda, IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısının tarihinin belirlenmesi halinde dolar kurunda 1 milyon 200 bin lirayla 1 milyon 230 bin lira arasına çekilme görülebilecek.

Borsadaki düşüşte IMF kadar, kısa vadede kár etmek isteyen oyuncuların bu amaca dönük satışları da rol oynadı.

IMF ile anlaşmazlığın sürmesi piyasalarda sınırlı kalan tepkinin sertleşmesi sonucunu doğurabilir.

Dün piyasaların nispeten sakin kalmasında, son aylardaki aşırı gerilimden kaynaklanan yorgunluğun da etkisi vardı.

IMF gerginliğinin sürmesi halinde, borsanın bir kaç gün için sert tepki yerine düşük işlem hacmiyle sıkışması mümkün söz konusu olabilir.

Hazine % 91.82 ile borçlandı

Hazine Müsteşarlığı beş ay vadeli bono ihalesinde yıllık yüzde 91.82 bileşik faizle net 147 trilyon 8 milyar liralık borçlanmaya gitti. Hazine'nin 26 Haziran tarihindeki ihalesinde yıllık bileşik faiz oranı yüzde 92.26 olmuştu. Hazine'nin en az 50 trilyon liralık net borçlanma hedefiyle düzenlediği beş ay (154 gün) vadeli bono ihalesine nominal olarak 316 trilyon liralık teklif geldi. Hazine bu teklifin 194 trilyon liralık bölümünü karşıladı. Beş aylık dönem için net yüzde 31.7 faiz ödemeyi kabul eden Hazine, böylece net olarak 147 trilyon 8 milyar liralık borçlanmaya gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!