En sağlamı Türk bankaları oldu, yabancılar kıskanıyor

Güncelleme Tarihi:

En sağlamı Türk bankaları oldu, yabancılar kıskanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 00:00

Türk bankalarının yüzde 20’leri aşan sermaye yeterlilik rasyolarına dikkat çeken Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin, “Türk bankacılık sistemi şu anda dünyadaki en sağlam bankacılık sistemi. Bana göre yabancılar Türkiye’yi bu konuda kıskanıyor” dedi.

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türk bankacılık sisteminin, şu anda ‘kıskanılacak kadar’ sağlam olduğunu söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Özyeğin Üniversitesi arasında Eğitim, Araştırma ve Geliştirme İşbirliğine İlişkin Mutabakat Anlaşması”nın imzalandığı törende, soruları yanıtlayan Hüsnü Özyeğin, “Türk bankacılık sistemi şu anda bana göre dünyadaki en sağlam bankacılık sistemi. Benim bildiğim, dünyanın hiçbir ülkesinde bankaların sermaye yeterlilik rasyoları ortalama konsolide olarak yüzde 20 değil. Benim bildiğimim hiçbir ülkede konsolide olarak sermayelerinin üzerinden vergiden sonra yüzde 20 kazanmıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kurulmasının ne kadar iyi bir şey olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bana göre yabancılar Türkiye’yi bu konuda kıskanıyor. Bunun bu ölçüde bu kadar başarılı olarak yapılmasına da inanamıyorlar ya da inanmak istemiyorlar” dedi.

Ülke notumuz düşük

Türkiye’de bankacılık sektöründe yeniden bir konsolidasyon bekleyip beklemediği yönündeki bir soru üzerine de Özyeğin, şu yanıtı verdi: “Avrupa’daki birçok banka hala hükümetlerin vesayeti altında. Birçok kere sermaye enjeksiyonu yapıldı. Aynı zamanda bu ülkelerdeki bankalar bonolar çıkardı. Bunlara devlet garantisi verildi. Yurt dışında yabancı bankalar içinde birtakım konsolidasyonlar olabilir. Bu, yabancı bankaların Türkiye’deki kollarını etkileyebilir. Ama Türkiye’de Türk bankaları, Türk sermayedarlar tarafından kontrol edilen bankaların içinde bir konsolidasyon beklemiyorum. Bunu zorunlu kılan bir faktör de görmüyorum ortada.”

Türkiye’nin reytinginin hâlâ çok düşük olduğuna dikkati çeken Özyeğin, bir ülkenin kredi değerliliğini, reytingini kuruluşların kağıt üstünde tayin ettiklerini, ancak asıl derecelendirmeyi piyasanın yaptığını söyledi. Türkiye’de CDS’in ((Credit Default Swap) fiyatlamasının aldığı reytingden çok daha düşük fiyatlamada yapıldığına dikkat çeken Özyeğin, yine de bu reytinglerin yatırımlar açısından önemli olduğunu, belli ülkeler, belli kurumlar ve belli sosyal güvenlik kurumlarının bir ülkenin belli bir reytingi olmazsa o ülkeye yatırım yapmadığını, bir ülkede bir kurumun reytinginin ülke reytinginden daha yüksek olamadığını söyledi.

Oligopol yapı yok

Türkiye’de son dönemlerde bankacılık sektöründeki oligopol yapı (birkaç şirketin piyasaya hakim olması) tartışmalarına ilişkin de Özyeğin, “Türkiye’de bankacılık sektörü eskiden daha oligopolistik durumdaydı. 30 sene öncesine bakarsanız Ziraat ile İş Bankası Türk bankacılık sektörünün yüzde 52’sine sahipti. Şimdi daha yaygın banka pazar payları var” diye konuştu.

Ortak araştırma yapılacak

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) ile Özyeğin Üniversitesi arasında “eğitim, araştırma ve geliştirme işbirliği anlaşması” imzalandı. Bu doğrultuda 2010-2011’i bu işbirliği ile ilk araştırma konusu olarak “Ülke ve Kredi Riski” yılları olarak belirledi. Ortak yürütülecek araştırmalardan elde edilecek sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacak.

Millennium Bank için Hollanda ve Türkiye’de izin çıkmasını bekliyor

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Hollanda’daki Credit Europe Bank’ın, Millenium Bank’taki çoğunluk hisse alımıyla ilgili, “CreditBank Europe Türkiye’deki bankanın sahibi olacak. İznin Hollanda’dan çıkmasına çok kısa bir süre kaldı. Sonra Türkiye’den izin bekleyeceğiz” dedi.

Bir hafta sonra her şey farklı olacak

DÜNYADA finans sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Hüsnü Özyeğin, ABD’de çok önemli kanunların çıkmak üzere olduğuna dikkat çekerek, bu yeni düzenlemelerin dünyada finans sektörünü çok ciddi şekilde etkileyeceğini ifade etti. Özyeğin, “ABD’de bir banka zora düşerse banka fonlarıyla bir yerde sektör bunun bedelini kendisi ödeyecek. Dolayısıyla bir hafta sonra finans sektöründe her şey farklı olacak” dedi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!