En küçük Koç açıksözlü

Güncelleme Tarihi:

En küçük Koç açıksözlü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rahmi Koç'un yönetimdeki üç oğlundan Ali Koç profesyonellikten yana

Rahmi Koç'un üç oğlu da bugün Koç Grubu'nda önemli görevler üstlenmiş durumda. En büyük oğul Mustafa Koç bunlar arasında en çok tanınanı. Bunda, üç kardeş arasında tek evli olanın o olmasının da payı var.

İsviçre'de ve George Washington Üniversitesi'nde okuyan, şimdi de Koç Topluluğu'nun İnşaat ve Maden Grup Başkanı olan Mustafa Koç, Türk Amerikan İş konseyi Başkanlığı'nı da yürütüyor. 39 yaşındaki Mustafa Koç'un Caroline Giraud'yla olan evliliğinden Esra Çiğdem adında üç yaşında bir kızı var. Golf tutkusu (İstanbul Golf Kulübü Başkanı) ve biniciliğe olan merakıyla magazin sayfalarının da gözden kaçırmadığı medyatik simalardan...

Ortanca oğul Ömer Koç, İstanbul'da Robert College'de okudu. Parlak bir öğrenciydi. Liseyi İngiltere'de Millfield School'da bitirdi, yüksek öğrenimini de ABD'de Columbia ve New York Üniversitelerinde yaptı. Grup şirketlerinde yurtdışında çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndü. Şu anda Enerji Grubu Başkan Yardımcılığı'nı yürütüyor. İş dışındaki bellibaşlı hobisi tarih ve koleksiyonculuk.

En küçük oğul Ali Koç, hırslı, iddialı ve kalıplara karşı koyan kişiliğiyle kısa sürede dikkatleri üzerinde toplamayı başardı. Henüz 33 yaşında ancak grup adına yaptığı çıkışlarla kamuoyunun gündeminde.

AİLESİNDEN UZAKTA OKUDU

Ali Koç, topluluğun Yeni İş Geliştirme Grup Başkanı. Medyanın onu tanımasında, kendi fikri olan zeplinin önemli bir rolü oldu. Topluluğun gelecekteki yatırımlarıyla ilgili konular Ali Koç'tan soruluyor.

18 yaşına kadar ailesinden ve ülkesinden uzakta, yatılı okulda okudu. Belki de bir yöneticide olmazsa olmaz, kendi kendine yetme özelliğini o günlerde öğrendi. Üniversiteyi Amerika'da Houston Texas'ta bitirdi. Harvard'da işletme master'ı yaptı. Kariyer planlamacılarının tavsiyelerine uyarak beş yıl yurtdışında tecrübe edindi.

İlgilendiği alanların başında GSM ve Türk Telekom var. Sadece iş dünyasındaki sert çıkışlarıyla değil, açıksözlülüğüyle de üçüncü kuşak patronların en renkli simalarından biri.

Türkiye'ye geleli henüz üç yıl olsa da alışamadığı şeyler var. ‘‘Benim geldiğim yerde fikrini söylemezsen başın derde giriyordu. Türkiye'de fikrini söylersen başın derde giriyor’’ diyor. Koç Holding'in bürokratik yapısından kimi zaman sıkılıyor. Yapmak istediği pekçok yenilik, kurulu işletme mekanizmasına çarpıyor. Yine de o projelerinden taviz vermiyor. ‘‘Ben fikrini açık açık söyleyen insanları tercih ederim. Patron daha iyi bilir anlayışını anlamıyorum’’ diyor.

Ali Koç, aile şirketlerinin yürütmeyi profesyonellere devretmesi gerektiğine inanmakla kalmıyor, bu konudaki düşüncesini cüretkarca vurguluyor:

‘‘50 yaşında bu şirkette çalışıyor olmak istemem. Babam gelmiş 69 yaşına. Benim için sağlıklı şirket, sahibi olmadan iki ay sorunsuz çalışabilen şirkettir. Aile şirketleri şunu anlamalı. Her işi bizden daha iyi yapan insanlar var. Bizim işimiz o insanları bulmak, işin çerçevesini çizmek. Aile şirketlerinde herşeye mal sahibi karar veriyor. Dolayısıyla hiç kimse sorumluluk almıyor. Çok acil şeylerin dışında aile sahipleri operasyonlara karışmamalı.’’

Koç topluluğu

1926'da Ankara'da iş dünyasına giren Ahmet Vehbi Koç Ticarethanesi dede Vehbi Koç'un (1901-1996) liderliğinde hızla büyüdü. Vehbi Koç 1984'de İdare Meclisi Başkanlığı'nı oğlu Rahmi M. Koç'a devretti. Koç Topluluğu bugün otomobil, otomotiv yan sanayi, dayanıklı tüketim malları, gıda, perakendecilik, enerji ve maden, turizm ve hizmetler, dış ticaret, bankacılık, sigorta ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren 98 şirketi 45 bini aşkın çalışanı, 10 bini aşkın ortağı ve 10 binin üzerinde bayi ve yetkili satıcısıyla özel sektörün en büyük devlerinden biri, simgesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!