En ilginç holding OYAK'ın büyüklüğü 9 katrilyonu aştı

Güncelleme Tarihi:

En ilginç holding OYAKın büyüklüğü 9 katrilyonu aştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2001 02:06

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin ortaklığı ile kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), faaliyet raporunu kamuoyuna açıkladı. 36 şirketi bünyesinde toplayan kuruluşun satışları 3 katrilyon lirayı, işlem hacmide 9 katrilyon lirayı aştı.

Tüm subay ve astsubayların maaşlarından kesilen 50-60 milyon lira ile üye olduğu Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), 2000 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Raporda OYAK'ın 8 kişilik yönetim kurulunun fotoğrafı da yer aldı. Otomotiv, çimento, finans, gıda-kimya ve hizmet gurubu olmak üzere, beş ana dalda, toplam 36 bağlı ortaklık ve iştirakle faaliyet gösteren OYAK'ın bağımsız dış denetimden geçen 2000 yılı Faaliyet Raporu, Yönetim Kurulu Başkanı E. Korgeneral Selçuk Saka ile Genel Müdür Coşkun Ulusoy'un sunuş yazılarıyla yayımlandı. Faaliyet Raporu'yla birlikte OYAK'ın Yönetim Kurulu da isim ve fotoğraflarıyla birlikte kamuoyuna tanıtıldı.

OYAK; 2000 yılında 3 katrilyon 20 trilyon liralık satış, 733 trilyon liralık ihracat gerçekleştirdi. 12 bin 572 kişinin çalıştığı OYAK, 2000 yılında 87.3 trilyon lira vergi ödedi. OYAK'ın toplam işlem hacmi ise 9.2 katrilyon lira olarak gerçekleşti.

OYAK Genel Müdürü Ulusoy, OYAK'ın halka açık bir şirket olmamasına karşın; ‘şeffaflık’ ilkesi gereği, dış denetimden geçen kurum hesaplarını ilk kez kamuoyuna açıkladıklarını bildirdi.

OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Saka, mesajında, OYAK'ın ekonomik kalkınmaya önemli katkı sağladığını belirterek, bütün tohlumların ortak kaygısı olan sosyal güvnelik sorununu gündemde olduğu bir dönemde OYAK'ın bu alanda müstesna bir örnek olma özelliğini koruduğunu ifade etti.

2000 yılı faaliyet raporunda OYAK'ın 8 kişiden oluşan yönetim kurulu fotoğrafında, J. Tümgeneral Osman Özbek yer almasına karşın, Özbek'in yönetim kurulundan ayrıldığı, yerine, J. Tümgeneral İbrahim Açıkmeşe'nin geldiği öğrenildi. Bir üyeliği boş bulunan OYAK Yönetim Kurulu, şu isimlerden oluşuyor:

Emekli Hakim Tuğamiral Nafiz Kartal, Lütfi Fikret Tuncel, J. Tümgeneral İbrahim Açıkmeşe, E. Korgeneral Selçuk Saka, Hv. Tuğgeneral Bekir Ata Yılmaz, Tuğgeneral Sabri Demirezen, Coşkun Ulusoy. Denetçiler: Haydar Gezmiş, Dr. Ekrem Keskin, Tuğamiral Ahmet Feyyaz Öğütçü.

1961 yılında kurulan OYAK'ın, kuruluş tarihinde yaklaşık 65 bin olan üye sayısı, bugün 180 bine ulaştı. Üyelerine emeklilik, ölüm, maluliyet yardımlarının yanısıra, borç verme konut edindirme gibi sosyal hizmetler sunuyor.

Otomotiv, finans, çimento, gıda-kimya ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 25 şirketi ile OYAK, 2000 yılında 3 katrilyon 20 trilyon lira brüt satış hasılatı gerçekleştirdi. 287 trilyon Türk Lirası brüt kár elde etti. 87 trilyon lira vergi verdi.

OYAK 2000 yılında 3 bin 672 üyesine, emeklilik yardımı olarak 2 trilyon 49 milyar lira ödedi.

OYAK konut inşaatları için 3 trilyon 53 milyar lira harcadı. Konut arsaları için 795 milyan 89 milyon lira harcama yaptı. 65 bin 314 adet ve 29.5 trilyon lira borç verme yardımı yaptı.

Türkiye'de bir sosyal yardımlaşma kurumu tarafından kurulan ilk fon olan OYAKFON-1, 31 Aralık 200 verilerine göre dolaşımdaki pay sayısı 52 milyon 716.bin 200 fon toplam değeri 11.9 trilyon lira.

THY'YE TALİP

Resmi olmayan değerlendirmelere göre Türkiyenin en güçlü 10 şirketi arasında gösterilen OYAK, uzun bir süredir THY ile ilgileniyor. Daha önce Türkiye'de dev bir holding OYAK'ı almak istemiş ve karşılığında her subay ve astsubaya mezuniyette araba emeklilikte de ev vermeyi taahhüt etmişti. Bütün astsubay ve subayların üye olduğu OYAK'ta, maaşlardan kişi başına ortalama 50-60 milyon TL kesinti yapılıyor.

OYAK'a bağlı şirketler

OTOMOTİV: Oyak Renault, Mais, Omsan, Omsan France, Omsan GMBH, Selyak, Goodyear.

ÇİMENTO: Adana Çimento, Adana Kağıt Torba, Çimsa, Bolu Çimento, Ünye Çimento, Mardin Çimento, Elazığ Çimento, Oysa Niğde çimento, Oysa İskenderun Çimento.

FİNANS: Axa Oyak Holding, Axa Oyak Sİgorta, Axa oyak Hayat Sigortası, Oyak Menkul Değerler, Oyak Bank, oyak Ankerbank, European Finance, O/B Yatırım Menkul Değerler, Oyak Portföy Yönetimi, Halk Leasing

HİZMET: Oyak İnşaat, Oytur, Oytaş Oycem, Oypa, Oyak Güvenlik.

GIDA-KİMYA: Hektaş, Tukaş, Tam Gıda, Eti Pazarlama.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!