En hızlı ekonomi

Güncelleme Tarihi:

En hızlı ekonomi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 01:11

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıl darbe girişimi nedeniyle yaşanan yüzde 0.8’lik küçülmenin de baz etkisiyle yüzde 11.1 büyüdü. Bu büyüme Türkiye’yi en hızlı büyüyen ülkeler arasında liderliğe taşırken büyümeye en büyük katkı, vatandaşın tüketimi ile yeni yatırımlardan geldi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ekonomisi hız kesmiyor. Bu yılın temmuz, ağustos, eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte ekonomi yüzde 11.1 büyüdü. Beklentiler yüzde 10 seviyesindeydi. Türkiye, bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bırakarak üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu büyüme performansı 23 çeyrektir görülen en hızlı büyüme. Türkiye ekonomisine bu hızı vatandaş ve yeni yatırımlar sağladı. Geçen yılın aynı çeyreğinde darbe girişiminin de etkisiyle ekonomi yüzde 0.8 küçülmüştü. Baz etkisinin yanı sıra hükümetin uyguladığı vergi indirimleri, yatırım teşvikleri güçlü artış getirdi. En sevindirici gelişme ise geçen yılın ikinci çeyreğinden beri düşen makine teçhizat yatırımlarındaki yüzde 15.3’lük büyüme. Üçüncü çeyrekte Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) etkisi azalsa da 2017’nin tamamında yüzde 7’ye yakın büyüme bekleniyor. Türkiye böylece 844.1 milyar dolarlık 2.95 trilyon liralık bir ekonomik büyüklüğe ulaşmış oldu. Dokuz aylık büyüme de yüzde 7.4. Kişi başı milli gelir de yılın ilk dokuz ayı itibariyle 10 bin 582 dolar oldu.

Haberin Devamı

En hızlı ekonomi

İHRACATI İTHALAT ZORLADI

İhracatın yüzde 17.2 arttığı üçüncü çeyrekte ithalata da yüzde 14.5 artınca büyümeye katkı neredeyse sıfırlandı. İhracattan gelen 3.53 puanlık katkıyı ithalattan 3.19 puanlık düşürücü etki gelince dış ticaret ekonomiye 0.34 puanlık katkı yapabildi. Ancak yatırımlar bu kez sevindirdi. Özel ve kamu sektörünün yatırımları yüzde 12.4 arttı. Özellikle makine teçhizat yatırımlarında 4 çeyrektir yaşanan küçülme yerini büyümeye bıraktı. Makine teçhizat yatırımları yüzde 15.3, inşaat yatırımları da yüzde 12 büyüdü. Yatırımlardan ekonomiye gelen katkı 3.57 puan oldu. Devletin tüketim harcamalarından sadece 0.35 puanlık katkı geldi.

En hızlı ekonomi

Haberin Devamı

HİZMET SEKTÖRÜ SİLDİ GEÇTİ

Büyümeye üretim yöntemiyle bakıldığında öne çıkan sektör hizmet. Turizm, ticaret, ulaştırma, haberleşme sektörlerini içeren hizmetlerde geçen yıla göre büyüme yüzde 20.7 ve bunun büyümeye katkısı tam 4.24 puan. Bu sektörler geçen yıl darbe girişiminin etkisiyle büyük daralma yaşamıştı. Sanayi ise yüzde 14.8’lik hızıyla büyümeye 2.62 puanlık katkı yaptı. KGF’nin etkisinin yavaşlamasıyla bu çeyrekte yavaşlayan tek sektör finans oldu. Finans sektörü yüzde 5.8 küçüldü ve büyümeyi 0.25 puan düşürdü. İnşaat sektörü yüzde 18.7 büyümeyle 1.44 puan katkı yaptı.

En hızlı ekonomi

BİZİMLE OLAN KAZANIR

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 11.1 ile beklentilerin üzerinde gelen büyüme verilerine ilişkin şöyle konuştu: “Bu rakamlarla iç ve dış fesat odaklarına en güzel cevabı verdiğimize inanıyorum. Bu oranla Türkiye, 3. çeyrekte dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olmuştur. Türkiye kendisine güvenen, inanan kimseyi sükutu hayale uğratmamıştır, uğratmayacaktır. Bizimle birlikte olanlar kazanacaktır.”

YÜZDE 6.5 BÜYÜMEYE GİDİYORUZ

En hızlı ekonomi

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün TRT Haber’de katıldığı programda “Büyüme, hem yüksek hem kapsayıcı. Sanayi esas itici güç. Bir yıl öncesine göre hiç kimsenin hayal edemediği kadar güçlü bir performans söz konusu” dedi. Şimşek, “Yılın 9 ayında yüzde 7.4 gibi çok güçlü bir Büyüme söz konusu. Büyüme, dördüncü çeyrekte de devam ediyor. Dolayısıyla yılın tamamında bizim yüzde 5.5’lik hedefimizin epey üzerinde bir büyüme söz konusu olabilir. Şu anda muhtemelen rakamlar yüzde 6.5 üstü bir büyümeye işaret ediyor. Rakamlar güçlü” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!