En havalı festival

Güncelleme Tarihi:

En havalı festival
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2018 22:37

7’den 70’e havacılığı, uzayı ve teknolojiyi sevdirmek için düzenlenen TEKNOFEST dün başladı. Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen TEKNOFEST’in ilk gününde birçok milli teknoloji tanıtılırken, uçak ve araç yarışları nefes kesti.

Haberin Devamı

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve Demirören Medya Grubu’nun sponsorları arasında olduğu TEKNOFEST dün başladı. 23 Eylül’e kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali olarak düzenlenen TEKNOFEST’in ilk günü yoğun ilgiyle karşılandı. İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenlenen etkinlikte 3D yazıcılardan uzay teknolojilerine kadar pek çok ileri teknoloji sergilendi. En önemlisi ise 7’den 70’e tüm ziyaretçilerin bu teknolojileri deneyimleyebilmesi oldu.

YARIŞMALAR BAŞLADI

Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmalarından olan Dünya Drone Şampiyonası, Hackİstanbul, Hackathon, İHA-İKA, Su Altı, Robotik Fetih, Sürü İHA, Yapay Zeka, İnsanlık Yararına Teknoloji ve Robotaksi Yarışmalarından oluşan Teknoloji Yarışmaları etkinliğin ilk gününde başladı. Bunların yanı sıra Savaşan İHA, TÜBİTAK İHA, Model Uydu ve Model Uçak Yarışmaları gibi uçuşlu yarışmalar da gün boyu devam etti.

En havalı festival

Haberin Devamı

Uluslararası Girişim Zirvesi de yerli ve yabancı katılımcıların büyük ilgisiyle başladı. Türk girişimciler ve yatırımcılarla birlikte, uluslararası teknoloji girişimlerini ve yatırımcılarını buluşturan Girişim Zirvesi Uluslararası Enerji ve Çevre Teknolojileri, Lojistik Uzay ve Savunma Teknolojileri, Sağlık Teknolojileri gibi girişim sunumları gerçekleşti. Paydaş sunumları, belgesel gösterimleri, Eğitimin Geleceği Paneli ve Sağlığın Geleceği Paneli gibi etkinlikler tüm ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edildi. Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları, Aselsan, Baykar, BMC, İGA, İSBAK, Roketsan, TAİ, TÜBİTAK ve Türksat’ın paydaşlığında gerçekleştirilecek. Aselsan, İHA Destekli İnsansız Kara Aracı, İnsansız Sualtı Sistemleri ve Robotik Fetih 1453 Yarışmaları’nın, Baykar Savaşan İHA, Sürü İHA, Baykar ve TAİ Yapay Zeka yarışmalarının, İGA Model Uçak, İSBAK Robotaksi ve İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nın, Roketsan Roket, TÜBİTAK İHA ve Türksat Model Uydu yarışmasının paydaşlığını üstleniyor. Teknoloji yarışmalarıyla gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

SANAL GERÇEKLİK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi de bir süredir üzerinde çalıştığı sanal gerçeklik uygulamasını festival ziyaretçilerinin kullanımına sundu. Uygulamayla şirketin ürettiği ve geliştirme çalışmaları yürüttüğü uçak ve helikopterler birebir ölçülerinde yakından görülebiliyor. Gözlüğü takanlar, kendilerini içinde insansız hava aracı ANKA, Milli Muharip Uçak, T625 helikopteri, Göktürk-2 uydusu, jet eğitim ve yakın destek uçağı Hürjet, yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş ve Atak helikopterinin yer aldığı bir “sanal hangar”da buluyor. Ziyaretçiler ellerindeki kontrol cihazını kullanarak hangar içinde, ürünler arasında dolaşabilecek.

Simülasyon yarışmaları yapay zeka araştırmaları için oldukça yoğun kullanılıyor. Bunların en çok bilinenlerini DARPA’nın düzenlediği DARPA Robotics Challenge (DRC) ve NASA’nın düzenlediği Space Robotics Challenge oluşturuyor. İki yarışmada da kullanılan açık kaynak simülasyon ortamı TEKNOFEST’te de olacak.

En havalı festival

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, TEKNOFEST etkinlik alanını gezerek Phantom 4 uçağına bindi.

Haberin Devamı

EN HIZLI YARIŞIN GALİBİ SOFUOĞLU

İSTANBUL Yeni Havalimanı’nın en büyük uçak pistlerinden birinde hızlı 7 araç aynı anda yarıştı ve ortaya inanılmaz görüntüler çıktı. Dünyanın en hızlı otomobillerinden Red Bull Racing Formula 1 yarış aracından SOLOTÜRK F16’ya, özel jet Challenger 605, Aston Martin: The New Vantage, Lotus Evora 410 ve Kawasaki H2R’den teknoloji harikası Tesla PL 1000DL’ye kadar 7 sıradışı araç, çeyrek mil boyunca birbiri ile yarıştı. Tarihi anlarda motosikleti Kenan Sofuoğlu, Tesla’yı ünlü sürücü Emma Kimilainen, Red Bull Racing Formula 1 aracını ise takımın test pilotlarından Jake Dennis kullandı. Çeyrek mil boyunca birbirlerini geçmeye çalışan araçlar ve pilotları, 38 gün sonra uçaklar dışında hiçbir aracın kullanamayacağı pistler ve hava sahasında yarışarak bir ilke imza atmış oldu. Yarışı 9.43 saniyede tamamlayan Kenan Sofuoğlu Red Bull Racing Formula 1 aracına 0.04 saniye fark atarak bu özel yarışın galibi oldu. Ayrıca Dünya Supersport Şampiyonası’nı 5 kez kazanan Kenan Sofuoğlu da F 16 ve Red Bull Racing Formula 1 aracıyla yarışarak hayalini gerçekleştirdi. 

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ TUTKUSUNU ATEŞLEYECEK

AÇILIŞ töreninde bir konuşma yapan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Bugün kurduğumuz bir hayalin gördüğümüz düşün gerçek olduğun gün. Milli teknoloji hamlesi vizyonunu on binler, yüz binlerce gençle paylaştığımız gün. Çıktığımız bu yolda artık tek başımıza olmadığımızı gördüğümüz gün. 7-8 yaşlarımda benim içinde havacılık tutkulu bundan çok daha ufak bir etkinlikle başladı. Bugün çok daha güzel bir tutkunun aşısı atılıyor. İnsan pilot olmak isteyecek ki uçak yaptı. Astronot olmak isteyecek ki uzay aracı yaptı O tutku sayesinde artık Milli İHA’larımıza Milli SİHA’lara sahibiz. İnşallah ülkemiz kendi uzay araçlarıyla, kendi hava araçlarıyla hak ettiği yere gelecektir. TEKNOFEST’in çıkış noktası da aynı tutku. Bu tutku öyle bir tutku ki, insan pilot olmak isteyecek ki uçak yaptı. Bu kıvılcım bugün ateşlendi. TEKNOFEST’in ana amacı milli teknoloji hamlemizi bu tutku sayesinde gerçekleştirmek” dedi.

En havalı festival

Haberin Devamı

KİMLER KATILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Haluk Bayraktar, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Sanayi & Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Demirören Medya Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal, Hürriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Vahap Munyar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!