En büyük temel

Güncelleme Tarihi:

En büyük temel
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 21:22

Limak imzalı Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binasının temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuveyt Emiri’nin katıldığı törenle dün atıldı. 4.5 milyar dolar teklif ile alınan uluslararası havalimanının inşaat işi, Türk müteahhitlerin yurtdışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olmasıyla dikkat çekiyor. Limak Başkanı Nihat Özdemir, “Desteğini esirgemeyen Cumhurbaş-kanımız uğurlu elleri ile temeli attı” dedi.

Haberin Devamı

LİMAK İnşaat tarafından 2016 yılında sözleşmesi imzalanan Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binasının temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah’ın katıldığı törenle dün atıldı. 4.5 milyar dolar (1.312 milyar Kuveyt Dinarı) teklif ile alınan inşaat işi, Türk müteahhitlik sektörünün, yurt dışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olma özelliğini taşıyor. Törende konuşma yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, işin alınma sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük desteği olduğunu belirterek , “Kuveyt’in yeni giriş kapısı olacak, dünyaca ünlü mimar Lord Norman Foster & Partners tarafından dizayn edilen ve bizim de inşaatını üstlendiğimiz bu önemli proje, dünyada eşi benzeri olmayan ikonik bir yapı özelliği taşıyor. İki ülke arasında dostluğa kardeşliğe katkı sağlayacağımız için heyecanlıyız. İlişkiler daha güçlenecek işbirliklerinin önü açılacak. Desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Cumhurbaşkanımız uğurlu elleri ile temel atılıyor” dedi.

Haberin Devamı

2 YIL ERKEN BİTİRECEK

Limak olarak her projeyi zamanından önce, bitirmek gibi bir prensipleri bulunduğunu dile getiren Özdemir, “ Halk bu projeyi merakla bekliyor, herkesin hayali. Bu nedenle bize tanınan 6 yıl yerine 4 yıl gibi daha kısa bir sürede layıkıyla bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.  Havalimanını tamamlayacak tüm bağlantı projelerinin yapımı ile de ilgilendiklerini söyleyen Özdemir, işletmeye de talip olduklarını açıkladı. Kuveyt’te yatırım yapmak ve özellikle kamu özel sektör işbirliği alanındaki tecrübelerini bu ülkeye taşımak istediklerini de dile getiren Özdemir, “Bu sebeple Kuveyt Yatırım Destek Ajansı’nın izniyle yerel bir şirket kurduk. Bu şirket vasıtasıyla Kuveyt’te yatırım yapmak, Türk ve diğer uluslararası şirketlere örnek olmak istiyoruz” dedi.

6.5 MİLYAR DOLARLIK İŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt’in 2035 Kalkınma Planı çerçevesinde inşa ettiği yeni uluslararası havalimanının ihalesinin bir Türk şirketine verilmesinin Türkiye’ye duyulan güvenin tezahürü olduğunu belirterek, 4.5 milyar dolar tutarındaki bu projeyle, Kuveyt’teki müteahhitlik sektörünün iç hacminin 6.5 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.  Erdoğan, 2013’te sadece 500 milyon dolar olan bu rakamın, son dört yılda diğer Türk şirketlerinin üstlendikleri projelerle 6 milyar dolar artmış olmasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Türk şirketleri, Kuveyt’in kalkınma hamlelerine her alanda katkı sunmaya daima hazırdır. Aynı şekilde Kuveytli firmaların, ülkemize yaptıkları ve 1.7 milyar dolar civarında seyreden yatırımlarının artarak sürmesini de temenni ediyoruz.  Kuveytli yatırımcılara her zaman olduğu gibi bundan sonra da gerekli kolaylıkları sağlamaya bizler hazırız.”

Haberin Devamı

12 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK

İnşaat süresince ortalama 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak olan projede çalışan sayısının 12 bine kadar çıkması bekleniyor. Projeyle birlikte Kuveyt mevzuatının izin verdiği ölçüde Türkiye’den de önemli miktarlarda mal ve hizmet tedariki öngörülüyor. Çatısı güneş panelleri ile kaplanacak olan yeni terminal binası, Leed Gold sertifikası alarak kendi alanında bu sertifikaya sahip en buyuk yapı olmayı hedefliyor. Toplam 708 bin metrekarelik inşaat alanı ve 25 milyon yolcu kapasitesi olan yeni terminal binasının çatısına konulacak 66 bin güneş paneli 16 MW’lık kurulu güce  sahip olacak.

TİCARET ARTMALI

EMİR el Sabah’ın daveti üzerine Kuveyt’e geldiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak Kuveyt başta olmak üzere Körfez ülkeleriyle siyasi, ticari, diplomatik, askeri ve diğer alanlardaki ilişkileri en üst düzeyde tutmanın gayreti içinde olduklarını söyledi.  Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerle Türkiye’nin ticaret hacminin 2016 yılında yaklaşık 17.5 milyar dolara ulaştığına işaret eden Erdoğan, “Potansiyelimizi göz önüne aldığımızda bu da asla yeterli değildir. Aynı şekilde son 14 yılda Türk şirketleri bölge ülkelerinde 51 milyar doların üzerinde proje üstlendiler” dedi.  Erdoğan, Türkiye ile Konsey arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının hem Türkiye-Kuveyt ikili ticari ilişkilerine hem de genel olarak Körfez bölgesiyle ticarete yeni ufuklar açacağına işaret etti.  Bölgedeki en istikrarlı, güvenli ve müreffeh ülkelerden biri olan Kuveyt ile ekonomi ve ticari iş birliğini geliştirmenin, öncelikleri arasında yer aldığına dikkati çeken Erdoğan, “2016 yılında ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 1.3 milyar dolar düzeyine çıkmıştır. Geçen yıl, Türkiye’yi ziyaret eden Kuveytli kardeşlerimizin sayısı 180 bini bulmuştur. İş adamlarımızın ekonomik alandaki ilişkilerimizi geliştirmek ve çeşitlendirmek konusundaki çabalarını memnuniyetle takip ediyoruz” dedi.   

BAKMADAN GEÇME!