Emniyet kemerini taktık sigara yasağına alıştık yeni TTK’ya da uyarız

Güncelleme Tarihi:

Emniyet kemerini taktık sigara yasağına alıştık yeni TTK’ya da uyarız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2012 00:00

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girmesiyle şirketlerde değişim yaşanacak. Kanunun ertelenmesi yönündeki önerileri doğru bulmadığını belirten TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Sebilcioğlu, “Türkiye yapamaz, yeni Ticaret Kanunu ertelenmeli, diyenler Türk şirketlerine haksızlık ediyor. Türkiye emniyet kemerini bağladı, sigarayı bıraktı, enflasyon muhasebesini uyguladı. TTK da hayata geçer” dedi.

Haberin Devamı

YENİ Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olması ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 30 Aralık 2011’de yayımladığı Kurumsal Yönetim Uygulamaları tebliği nedeniyle, şirketleri kurumsal yönetime geçiş konusunda oldukça yoğun bir yıl bekliyor. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Sebilcioğlu, “TTK ve SPK tebliği ile getirilen yükümlülükler kurumsal yönetim açısından şirketlere bir sıçrama yaptıracak. ‘Türkiye yapamaz, yeni Ticaret Kanunu ertelenmeli’ deniyor. Türk insanına haksızlık yapmayalım. Bugün Türkiye emniyet kemerini bağladı, sigarayı bıraktı, enflasyon muhasebesini uyguladı. TTK’yı da hayata geçirir. Türk şirketleri yeniliklere çok hızlı adapte olabiliyor. Daha kanun yürürlüğe girmeden kurumsal yönetim uygulamasına başlayan çok şirket var. Hiç hazırlık yapmayan da var, bunlar olacak. Ama bence ok yaydan çıktı. Türkiye dünyanın 16-17’nci büyük ekonomisi olarak artık kurumsal yönetime geçişten kaçamaz” dedi.
Büyük bir normalleşme
1957 yılından bu yana aynı Ticaret Kanunu’nun yürürlükte olduğunu hatırlatan Sebilcioğlu, şunları söyledi: “Artık değişmesi kaçınılmazdı. 1957’den bugüne bakıldığında TTK’nın bazı alanları radikal gelebilir. Ama uluslararası ticaretin boyutları düşünüldüğünde bunun nedenlerini de anlamak zor değil. Bütün dünya ilerlelemiş, ABD, Japonya, Avrupa ticaret kanununda dijital çağı bile yakalamış. Türkiye hiç bir şey yapmamış, yönetmeliklerle güncellemeler yapılarak durum idare edilmeye çalışılmış. Bu yeni kanunla yapılan muazzam bir ‘normalleşme’ aslında. Türkiye çok büyük bir devrim yapmıyor. ”
Konular artık evrensel
Kanunun eleştirilecek taraflarının mutlaka bulunabileceğini belirten Sebilcioğlu, şöyle konuştu: “Ama kanunun bazı noktaları var ki, bunların tartışılacak bir tarafı yok. Finansal raporlama, bağımsız denetim, şeffaflık ilkeleri, bağımsız yönetim kurulu üyeliği gibi konular artık evrensel konular, kimse tartışmıyor bunları. Kanunun bazı açılardan, magazin boyutu ile ele alındığını, sulandırıldığını görüyoruz. Ortakların hapse girmesi gibi konular gündeme getiriliyor. Bu tür sonuçların ortaya çıkacağını sanmıyorum.”
Değişim 3-5 yıl sürer
Kurumsal yönetim ilkelerinin akşamdan sabaha mükemmel şekilde hayata geçirilmesinin beklenmemesi gerektiğini belirten Sebilcioğlu şunları söyledi: “Türkiye 1 Temmuz 2012 sabahına uyandığında müthiş değişmiş bambaşka bir ülke olmayacak. Kurumsal yönetimin şirketlerce benimsenmesi zaman alacak. Ama 3-5 yıl içinde Türkiye’de bu kanunla birlikte inanılmaz  değişim olacağını düşünüyorum. Birden bire bütün bunları benimsemek kolay değil. Değişim kendiliğinden sindire sindire gelecek.”

Haberin Devamı

Bağımsız üye sayısı büyüklüğe göre değişecek

Haberin Devamı

TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Doğu, İMKB’de işlem gören 400 civarında şirket olduğunu SPK’nın yeni tebliği ile bu şirketlerde bağımsız yönetim kurulu üyeliği mekanizmasının zorunlu hale getirildiğini kaydetti. Bu tebliğle halka açık şirketlerde yönetim kurullarının en az 5 üyeden oluşacağını belirten Doğu, “Bunların en az 2’si bağımsız olacak. SPK bu tebliğle şirketleri piyasa değerlerine göre ve fiili dolaşımdaki büyüklüğüne göre, üç gruba ayırdı” dedi.

Bu bir değişim projesi, önceden hazırlık şart

TKYD olarak Anadolu’da birçok ile ziyaretler yaparak TTK ile ilgili sayısız toplantılar düzenlediklerini belirten TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Nazif Burca, şunları söyledi: “Gözlediğimiz kadarıyla büyük şirketler bu konuya duyarlı, hazırlıklarına başlamış durumdalar. Ancak şirketlerin büyük kısmı yeni kanun için henüz hazırlık içinde değil. Bir an evvel başlamaları lazım. Bu bir değişim projesi, hem hukuki hem muhasebe açısından nasıl bir değişiklik olacağına ilişkin hazırlanmak gerekiyor.”

Haberin Devamı

Futbol yöneticisinin ilk 100 günü rehberi geliyor

TKYD’de Koordinatörü Güray Karacar, derneğin son günlerin sıcak konusu futbolda kurumsal yönetime geçiş alanında çeşitli projeler gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şunları anlattı: “Yayın hakları dahil Türkiye’de yılda 730 milyon Euro’luk futbol geliri elde ediliyor. Daha önce takımlara yönetim rehberi hazırladık. Şimdi yöneticiler için yeni proje hazırlıyoruz, ‘Futbol Yöneticisi’nin İlk 100 Günü’ diye. Bu projede kişilerin yönetime gelmeden önce ve sonraki ilk 100 gününde yapmaları gerekenler veriliyor.”

‘Kurumsal yönetimin neresindeyiz’ zirvesi

TKYD’nin 17 Ocak 2012 günü 5’inci Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi’ni gerçekleştirmeye hazırlandığını belirten TKYD Koordinatörü Güray Karacar, “2012 yılının ve bizim zirvemizin en heyecanlı konusu TTK ve SPK’nın Kurumsal Yönetim Uygulamaları tebliği. Zirvede çok sayıda yerli ve yabancı konuşmacı ‘Kurumsal Yönetim Uygulamalarının Neresindeyiz? Öncelikler ve Hedefler’ başlığı altında önemli deneyimlerini paylaşa-cak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!