Emlakbank ve TOKİ mahkemelikti

Güncelleme Tarihi:

Emlakbank ve TOKİ mahkemelikti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mevcut yasaya göre, 1 Ocak 1987'den itibaren işçi ve memurlar adına işveren, bunların emeklileri adına da sosyal güvenlik kuruluşları tarafından Emlak Bankası nezdindeki hesaba her ay konut edindirme yardımı yatırılıyordu.

1 Ocak 1990'da işverenler tarafından her bir çalışan için ödenecek aylık yardım miktarı, ilk 6 ay için 17 bin 500 lira, ikinci 6 ay için 37 bin 500 lira, üçüncü 6 ay için 45 bin lira, dördüncü 6 ay için 58 bin lira ve bundan sonraki dönem için aylık 80 bin liraya yükseltilmişti.

Bu yasaya göre, 10 kişiden fazla personel çalıştıran kamu kesimi de dahil olmak üzere, işverenlerin çalışanlaadına 180 ay (15 yıl) süreyle KEY hesabına para yatırması gerekiyordu.

Yetkililer, paranın kullanımının 75 metrekarelik konutlar ile sınırlandırılmış olması, kişi başına biriken paranın, nemasıyla birlikte 55 milyon lira düzeyinde bulunması ve bu miktarın konut edinmek açısından fazla bir anlamı olmaması nedeniyle sistemin pek işlemediğini belirtiyorlar.

Bu hesaba uygulanan faiz oranları ve hesabın değerlendirilmesi konusunda, TOKİ ile Emlak Bankası arasında birkaç dava açılmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!