Konut sektöründe seçim durgunluğu

Güncelleme Tarihi:

Konut sektöründe seçim durgunluğu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 14:31

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TÜMFED) Yönetim Kurulu üyesi ve Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, üretimdeki artışa rağmen seçim sürecinde vatandaşların yatırıma temkinli yaklaşmasından dolayı konut olmanın tam zamanı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Altınay, muhabirine yaptığı açıklamada, kalite ve fiyat açısından çok uygun konutların yapılmaya başlandığını ifade ederek, satışların durgun olduğu dönemlerde konut almanın kar getireceğini belirtti.

Geçen yıllara göre konutlarda yüzde 4 ile 6 oranında bir artışın yaşandığını dile getiren Altınay, bunun en önemli etkeninin arsaların değerlenmesinden meydana gelen fiyat artışı olduğunu vurguladı.

Altınay, Konya'daki konut fiyatlarının ucuz sayılabilecek iller arasında bulunduğuna işaret ederek, "Konut üretiminde artış olmasına rağmen yerel, cumhurbaşkanlığı ve genel seçim süreci dolayısıyla yaşanan durgunlukta konut almanın tam zamanı. Fazla satış olmadığı için de fiyatlar gayet makul. Şu anda Konyamız'da konut alabilecek kişilerin hemen konutlarını almaları gerekir. Çünkü, fiyatları uygun. Başka illere göre orantı yaptığımızda Konyamız konut fiyatında en ucuz şehir" dedi.

Sürekli göç alan iller arasında yer almasına rağmen Konya'da yaklaşık yüzde 20'lik bir konut fazlası olduğunu dile getiren Altınay, fiyatların da uygun seviyelerde seyrettiğini aktardı. Altınay, eski binalarda 2 artı 1 dairelerin 65 bin ile 80 bin, 3 artı 1 dairelerin 90 bin ile 180 bin, özellikli ortalama yeni dairelerin ise 180 ile 210 bin lira arasında satıldığını aktardı.

Seçim dönemlerinde faiz ve dövizde değişim ihtimali dolayısıyla vatandaşların bu zamanlarda konut alırken temkinli davrandığına işaret eden Altınay, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Seçim dönemleri dolaysıyla vatandaşlar yatırım yapmaya, konuta para bağlamaya biraz tedirgin yaklaşıyorlar. Zaten genelde kredi ile konut alınıyor. Bundan bir kaç yıl önce faiz oranlarının çok düşük olması ve dövizdeki olumlu durumdan dolayı konut alım satımları oldukça hareketliydi. Özellikle konut kredi faizlerinin yükselmesinden dolayı şu anda yatay bir seyir söz konusu. Önceden herkes kredi ile ev sahibi olabiliyordu. Ev sahibine darılan, 50 lira kirasına zam istenen hemen gelip konut almaya kalkıyordu. Faizler düşüktü. Faizlerin yüksek olması bu konuda caydırıcı bir sebep oldu. Konut alım satımlarındaki eski hızlılık ve hareketlilik şu anda söz konusu değil."

Haberin Devamı

"TAPUSU OLMAYAN KONUT ALMAYIN"
Altınay, zaman zaman gerek Türkiye genelinde gerekse Konya'da bitmemiş konut projeleri üzerinden yapılan satışlar sonunda mağduriyetler yaşanabildiğini ifade ederek, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi.En son yaşanan bir olayda konut aldığını zanneden onlarca kişinin mağdur olduğunu dile getiren Altınay, yaklaşık 2 yıldır "oturulacak hale gelmeyen, tapulu olmayan hiçbir yeri ne alın, ne satın" sloganıyla kampanya yaparak vatandaşları uyardıklarını vurguladı. Altınay, şunları kaydetti:

"Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da da yapımcı firmaların işi yarıda bırakıp gittiği olaylar yaşanmaktadır. İsim zikretmeden vatandaşlarımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Sizlerin aracılığınızla bütün vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Bitmeyen, tapusu olmayan, oturulacak hale gelmemiş hiçbir konutu almasınlar. Aldıkları zaman sıkıntılar yaşayabilirler. Konya Emlakçılar Odası olarak bu konuda vatandaşlarımızı sürekli bilinçlendirmeye çalışıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!