Emlak Vergisi'nde oran değil bedeller inecek

Güncelleme Tarihi:

Emlak Vergisinde oran değil bedeller inecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 02:06

Emlak Vergisi oranlarında değişiklik yapılmayacağını belirten Maliye Bakanı Sümer Oral, ‘‘Metrekare birim değerlerine müdahale etmek için yasa çıkartacağız’’ dedi.

Maliye Bakanı Sümer Oral, Emlak Vergisi oranlarında bir değişikliğin düşünülmediğini bildirdi. Oral, Emlak Vergisi'ne ilişkin yeni düzenlemede beyan esasının kalkacağını, belediyelerin ‘‘asgari değerler’’ üzerinden vergi tahakkuk ettirip mükellefe ileteceğini söyledi. Oral, üzerinde çalıştıkları yasa değişikliğiyle Emlak Vergisi'ne esas olacak metrekare birim değerlerine müdahale edeceklerini, gerektiğinde indireceklerini bildirdi.

Oral, Emlak Vergisi'nde 4 yılda bir beyanname verildiğini, bu çerçevede 2002 yılının yeni beyan dönemi olduğunu hatırlattı. En son beyannamelerin 1998 yılında verildiğine dikkati çeken Oral, 1999 yılında hükümete geldiklerinde de, Emlak Vergisi'nde bugünküne benzer sorunlar ile karşılaştıklarını ifade etti.

1998 yılında verilen beyannamelerin bazılarında emlak değerinin yüksek, bazılarında düşük gösterildiğini, bunun da büyük bir huzursuzluk yarattığını anlatan Oral, o dönem 18 milyon dolayında mükellefi ilgilendiren bu soruna el attıklarını vurguladı.

ADALETSİZLİK VAR

Oral, takdir komisyonlarınca tespit edilen arsa birim metrekare değerleri içinde, çok önemli haksızlıklar ve adaletsizlikler bulunduğunu vurguladı. Arsa değerlerini Maliye Bakanlığı'nın değil, belediye, odalar, tapu idaresi ve muhtardan oluşan 5 üyeli komisyonların belirlediğini kaydeden Oral, şöyle devam etti: ‘‘Ancak Maliye'nin misyonu burada kendini gösterir. Vergi ile ilgili olaylarda haksızlık ya da adaletten uzaklaşma olayı varsa, Maliye tabii buna müdahale eder. Maliye'ye haksızlığı düzeltme görevi düşer. Bu görev yapılacak. Haksızlık ve adaletsizlik düzeltilecek. Bu rakamlar kesinleştiği için de, bunu düzeltmek kanun ile olacak.’’

Oral, ortaya çıkan haksızlık ve adaletsizliklerin giderilmesine dönük çalışmaların devam ettiğini vurgularken, bu konuda hazırlanmakta olan taslağın pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacağını belirtti.

Emlak Vergisi icin yasa teklifi yarışı

Emlak Vergisi artışlarının kamuoyunda yarattığı tepki, milletvekillerini de harekete geçirdi. Maliye Bakanlığı, vergileri daha aşağı çekmek için toplantılar yaparken, DSP'li Masum Türker ile ANAP'lı Aydın Ayaydın iki ayrı yasa teklifi verdiler. DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker, yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifle, Bakanlar Kurulu'na vergilerin aşınmasını önlemek için genelbeyan döneminin süresini belirleme yetkisi tanınıyor. Bakanlar Kurulu'na verilen yetki kullanılıncaya kadar, 1998 yılı genel beyan döneminde verilen beyannamelerdeki vergi değeri artırılarak esas değerin tespitine devam olunması öngörülüyor.

ANAP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın verdiği yasa teklifinde ise, 2002 yılı emlak vergisi değerlerinin 2001 yılı rakamlarının yüzde 50'i kadar artırılarak belirlenmesi öngörülüyor. Teklif, Emlak vergisi beyanlarının Bakanlar Kurulu'nun uygun göreceği yıla kadar ertelenmesine de imkan veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!