Emlak vergisinde neler yapılabilir?

Güncelleme Tarihi:

Emlak vergisinde neler yapılabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2002 11:14

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası, emlakta yüksek vergi oranlarının çözümü kapsamında, Takdir Komisyonları'nın çok kısa sürede toplanarak, yeniden belirleme yapabileceğini kaydetti.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, sorunun çözümünün bir diğer yolunun, Maliye Bakanlığı'nın beyanı kaldırarak, beyan verilmeyen yıllarda yapıldığı gibi yeniden değerleme oranını (yüzde 53.2) baz alması olduğu ifade edildi.

Açıklamaya göre, 4736 sayılı kanunda Bakanlar Kurulu yetkisinde olan yetki kullanılarak, oranların yarıya kadar indirilmesi de, diğer bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.

Açıklamada, en uygun çözüm yolunun ise bu yıl Takdir Komisyonu değerleri dikkate alınmadan, "yeniden değerleme" oranında artırım yapılması olduğu kaydedilirken, "Vatandaşımızı bu sıkıntıdan kurtarmalı ve inşaat sektörünün önü açılmalıdır" denildi.

NE OLMUŞTU?

Takdir Komisyonları'nın iller bazında belirlediği metrekare birim değerlerindeki artış yanında, yeni yasayla emlak vergileri bu yıl önemli tutarlarda artıyor.

Vergiye konu mesken ve binaların metrekare birim maliyeti bu yıl, 1998'e kıyasla büyük çapta artarken, yeni yasayla Mart ayında başlayacak beyan dönemi için, büyükşehirlerde meskenler için binde 1, diğer binalar için binde 2'lik emlak vergisi oranları ikiye katlanarak, sırasıyla binde 2 ve binde 4'e çıkarılmıştı.

Gelinen noktada, rayiç bedeller önceden çok düşük olduğu için yeni değerlerin yüksek gözüktüğü savunulurken, Başbakan Ecevit dünkü açıklamasında, emlak vergileri konusunda ölçünün kaçtığını belirterek, konunun yeniden düzenlenmesi için gerekli talimatı verdiğini söylemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!