Emlak vergisinde çıkış arayışı

Güncelleme Tarihi:

Emlak vergisinde çıkış arayışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2002 12:11

Emlak vergisinde rayiç değerlere karşı itiraz hakkının sona ermesinden sonra, başka yollarla yüksek vergilere itiraz edilip edilemeyeceği araştırılıyor.

Yapılan toplantılarda, Takdir Komisyonları'nın belirlediği emlak vergisi arsa birim metrekare fiyatlarına karşı kanuni itiraz süresinin dolduğu dikkate alınarak, vatandaşların tarhiyata itiraz edip edemeyeceği konusu inceleniyor.

Gelirler Genel Müdürlüğü'nden bir yetkili, Takdir Komisyonları'nın emlak vergisine tabi arsa birim metrekare fiyatlarını tespit çalışmasını geçen yıl Ağustos ayı sonunda bitirdiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Belirlenen değerler, daha sonra ilgili yerlere tebliğ edildi. Tebliğ tarihinden itibaren de 15 gün içinde Ticaret Odaları, Ziraat Odaları, muhtarlar ve belediyelerin bu değerlere itiraz hakkı bulunuyor. Vergi Mahkemesine dava açma şeklinde bu yolun kullanılması gerekiyordu. Nitekim büyük şehirlerde tespit edilen değerlerin yüzde 70-80'i için itiraz hakkı kullanıldı. Bazı yerlerde odalar, itirazlarını geri çekti ve değerler kesinleşti."

Diğer yandan tarafların, vergi mahkemesinin kararına karşı da bu defa Danıştay'a başvurabileceğine işaret eden aynı yetkili, "ancak, söz konusu değerlere şu an itiraz hakkı artık yok. Bu nedenle vatandaş için başka çıkış yolu olabilir mi ona bakılıyor. Örneğin tarhiyata itiraz olabilir mi? Yani vatandaş hesaplanan değere itiraz edebilir mi? Bunun gibi alternatifler araştırılıyor" şeklinde konuştu.

EV SAHİPLERİNİN KORKMASINA GEREK YOK

Bu arada Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, Gelir Vergisi Kanununda yer alan "Kira geliri, emlak vergisi değerinin yüzde 5'inden az olamaz" hükmünün, sadece kira gelirini kaçıranlar için güvenlik önlemi olarak uygulandığını bildirdiler.

Söz konusu hükmün yıllardır Kanunda yer aldığını kaydeden Gelirler Genel Müdürlüğü Yetkilileri, şunları kaydettiler:

"Ancak bu hüküm, beyanname verenler için hiçbir zaman uygulama konusu olmadı. Kontrat yapan, kira gelirini belgeleyen hiçbir vatandaş için (Bu değer emlak vergisinin altında mı, üstünde mi) diye bir araştırmaya gidilmedi. Beyanda bulunan için bu hüküm kağıt üstünde kalıyor. O yüzden, ev sahiplerinin korkmasına hiç gerek yok."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!