Emlak Vergisi için ‘düzeltme’ hakkı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Emlak Vergisi için ‘düzeltme’ hakkı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu'nda yarın görüşülecek ekonomik paketin içinde yer alan vergi değişiklikleri kapsamında, Emlak Vergisi'nde ‘‘yeniden beyan hakkı’’ verilecek. Böylece, evinin değeri fazla yükselenler, isterlerse indirim yapabilecekler. Düşük beyanda bulunanlar da yükseltebilecek.

Vergi yasasında tasarlanan değişiklikler üzerinde son rötuşları müzakere eden Hükümet'in, beyan ettiği değeri, piyasa fiyatının üzerine çıkan emlak vergisi mükelleflerine, ‘yeniden beyanda bulunma hakkı’ tanıması kesinleşti.

Vergi reformuna dönük eleştiriler arasında en çok taraftar bulan Emlak Vergisi'nde, gayrimenkul fiyatlarının enflasyon oranında artmaması nedeniyle, büyük haksızlık doğduğu yakınmaları hem Maliye Bakanlığı, hem de Hükümet nezdinde kabul gördü. Belediyelerin de bu uygulamayı iyi yürütemediğini vurgulayan yetkililer, isteğe bağlı olarak Emlak Vergisi yükümlülerine yeniden beyanda bulunma hakkı tanınacağını bildirdi. Borsada alım satım değeri üzerinden elde edilen kazançlardan alınan verginin de 3 yıl ertelenmesi öngörülüyor.

Yarın (Cuma) toplanacak Bakanlar Kurulu'na getirilmesi beklenen vergi yasası değişikliklerinde, görüşülecek konular şöyle:;

FAİZE BEYANNAME:

Faiz gelirlerinin beyan dışında bırakılması kesinleşirse, değişiklik, vergi reformunun yasalaşması sırasında bu konuda yürürlükten kaldırılan maddelerin metne dahil edilmesiyle mümkün olabilecek. Yetkililer, 1997 yılına kadar faiz gelirlerinin beyannamede gösterilmediğini anımsatarak, ‘yürürlükten kaldırılan maddeler’in yeniden metne dahil edilebileceğini söyledi.

SIFIR STOPAJ DEĞİŞMEYECEK:

Devlet tahvili ve hazine bonosunda yüzde 0 olan stopaj oranında değişiklik düşünülmüyor. Maliye Bakanlığı, sıfırın üzerindeki her oranın, Hazine'nin borçlanma maliyetini yükselteceği, bunun da faiz giderlerini arttıracağı gerekçesiyle değişikliğe sıcak bakmıyor. mesiyle mümkün olabileceğini belirtiyor. Maliye Bakanlığı'nın repoda yüzde 6, mevduat faizinde de yüzde 12 olan oranlarda değişiklik yapılması yönünde bir çalışma yapmadığı öğrenildi.

MALİ MİLAT:

Mali Milat'ın tümüye kaldırılması sözkonusu olmayacak. Çünkü Maliye Bakanlığı, 100 milyar dolara yakın bir paranın yurtdışına kaçtığı argümanını gerçekçi bulmuyor. Ancak başlangıçta tanıtım süresinin çok kısa olduğu yönündeki eleştiriler dikkate alınacak. Kayıtdışı parayı kayda sokacak, yeni bir takvim belirlenecek.

GEÇİCİ VERGİ:

Maliye Bakanlığı, yılda dört kez ödenen peşin vergi taksitlerinin ikiye indirilmesi fikrine sıcak bakmıyor. Ancak yüzde 25 olan, Kurumlar Vergisi geçici Vergi oranının aşağıya çekilmesi düşünülüyor. Yüzde 15 olan Gelir Vergisi Geçici Vergi oranında bir değişiklik planlanmıyor.

Vergide neler olacak?

Faizde beyannameli vergiden vazgeçilebilir.

Mali Milat kalkmayacak, yeni takvim gelecek.

Geçici vergide yüzde 25'lik oran indirilecek.

Borsa vergisine üç yıllık erteleme gelebilir.

Hazine bonosu ve tahvilde sıfır vergi sürecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!