Emlak satışları yeniden durdu

Güncelleme Tarihi:

Emlak satışları yeniden durdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul, Avrupa ve Asya yakasındaki semtlerde satılık konutlara talep azalırken, fiyatlar da 6 ay önceki düzeylerine döndü. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin Başkanı Hakan Kodal, sektördeki şirketlerin durgunluğu aşabilmek için orta gelirli kesime yöneldiğini bildirdi.

SON mali krizle birlikte banka faizlerinin yükselmesi, emlak piyasasını yeniden durgunluğa itti. İstanbul'un Avrupa ve Asya yakasındaki semtlerde satılık konutlara talep azalırken, fiyatlar da 6 ay önceki düzeylerine döndü.

Ulusal Emlakçılar Derneği Başkanı Reha Medin, bütün piyasalarda durgunluk yaşandığını, emlak piyasasının da bundan nasibini aldığını söyledi. ‘‘Nakit paranın çok değerli olduğu bu dönemde, emlak alımının tam zamanı’’ diyen Reha Medin, ‘‘Yaşanan krizler sonrası en çok kazananlar hep parasını emlaka yatırınlar olmuştur. Bugün alabileceğiniz bir emlakın fiyatı, piyasalar düzene girdikten sonra alamayacağımız fiyatlara ulaşır’’ dedi.

Medin, 2001 yılında emlak sektörüne ilişkin görüşlerini açıklarken de, yılın ilk 4 ayında kısa bir dalgalanma yaşanacağını söyledi. Bu akışın, yeni yılın gelmesiyle birlikte firmaların üst düzey çalışanlarının ve ortaklarının sene sonu karlarını gayrimenkule çevirmelerinden kaynaklanacağını belirten Medin, bunun dışında ekonominin durgunluğu yenmesi ile birlikte bütün sektörler gibi emlak sektöründe de kıpırdamanın olacağı görüşünü vurguladı.

HEDEF ORTADİREK

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal da, sektördeki yatırım şirketlerinin piyasayı canlandırabilmek için orta gelirli kesime yönelik bazı projeler hedeflemeye başladıklarını bildirdi. Kodal, GYO'ların portföyüne bakıldığında, yüzde 74'ünün ticari projeler, yüzde 20'sinin konut, geri kalanının da arsa ve nakit paradan oluştuğunu hatırlattı.

Konut projelerinin daha karlı olmasına rağmen, uzun vadeli finansman kaynakları oluşmadıkça kendilerinin orta gelir grubuna yönelik yatırım yapmalarının zorlaştığını vurgulayan Kodal, gayrimenkul sektörünün yapısal sıkıntıları ve finansal sorunlar nedeniyle mecburen şimdiki gibi kanallara yöneldiğini söyledi.

Kodal, ‘‘Gayrimenkul piyasasındaki yükselen talep sebebiyle fiyatlar şişmeye başlamıştı. Onlar, özellikle arsa fiyatları gerçek seviyelerine doğru inecekler’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!