Emlak piyasası hareketlendi

Güncelleme Tarihi:

Emlak piyasası hareketlendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 10:50

İzmir Emlakçılar ve Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, emlak piyasasında son dönemde ciddi hareketlilik yaşandığını belirtti.

Akgün, emlak piyasasının son bir ay içinde Türkiye genelinde canlanma eğilimi gösterdiğini, bu gelişmenin Eylül ayında hız kazanmasını ve yıl sonuna kadar sürmesini beklediklerini kaydetti.

Bankaların konut faizlerini aşağı çekmesiyle birlikte ihtiyaç sahipleri ve yatırımcılar için uygun bir ortam oluştuğunu ifade eden Akgün, piyasada şu anda yüzde 0.66 ile 1 arasında değişen faiz oranlarıyla konut almanın mümkün olduğunu söyledi.

“İNDİRİM VAR AMA FAİZLER HALA YÜKSEK”

Akgün, bankaların yüzde 1 ya da biraz daha altına çektikleri faiz oranlarının halen yüksek olduğunu belirterek, faiz oranlarının yüzde 0.5 düzeyine gelmesi gerektiğini kaydetti.

120 aylık ödeme planlarında, tutsat (mortgage) kullananların toplamda ödemelerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Akgün, şöyle konuştu:
“120 aylık ödeme planına bakıldığında, 100 bin TL'ye 10 yılda 180 bin TL civarında geri ödeme yapıldığını görüyoruz. Bu, dünya standartlarına göre halen yüksek. Bankalar finans çevrelerinden yüzde 0.2'lerle aldıkları parayı, 5 katına, bazen 10 katına konut kredisi olarak vatandaşa satıyor.”

Faiz oranlarının düşmesini sektörün tamamen canlanması bakımından önemsediklerini ifade eden Akgün, emlak sektörünün 300 farklı sektörü harekete geçirebilme özelliğine sahip olduğuna işaret ederek, “Emlak sektöründe yaşanacak hızlanma, ekonomiyi de çok olumlu etkileyecektir” diye konuştu.

Akgün, arzu edilen ortamın yaratılabilmesi için Merkez Bankası'nın faiz oranlarında indirime gitmesini, buna bağlı olarak bankaların da konut kredisi faizlerini düşürmesi gerektiğini söyledi.

KİRALAR YÜZDE 35 ARTTI

Akgün, emlakta en büyük ve çarpıcı artışın kiralarda görüldüğünü belirtti.

Haziran-temmuz-ağustos ve eylül aylarının evlilikler, ev değiştirmeler, öğrencilerin yerleşmesi gibi nedenlerle “kira sezonu” olarak adlandırıldığını ifade eden Akgün, halen en fazla talebin kiralık konuta olduğunu ve bu durumun fiyatlara yüzde 35'lik oranda artış olarak yansıdığını kaydetti.

Akgün, birkaç ay önce 500 TL'den kiracı bulmakta zorlanan dairelerin, bugünlerde 700 TL'den kiraya verildiğini söyledi.

EN FAZLA, 2. EL STANDART KONUTLAR SATILIYOR

Akgün, son dönemde satılık konutta da hareketlilik yaşadıklarını ifade ederek, piyasada şu anda en fazla ikinci el standart konutların satıldığı bilgisini verdi.

Yeni konutların sayısının artmasının ve piyasadaki durgunluğun, ikinci el konut fiyatlarında üç yıldır düşüşe neden olduğunu söyleyen Akgün, son günlerde ise bu düşüşün durduğunu kaydetti.

“2. el konutta fiyatlar yatay seyrederken, lüks konutlarda ise yüzde 30 fiyat düştü” diyen Akgün, 2. el konut almak için uygun bir zaman olduğunu, çünkü fiyatların talep doğrultusunda yükselebileceğini söyledi.

İzmir'de standart olarak adlandırdıkları 2 1 veya 3 1 konutların fiyatlarının 70 bin TL ile 120 bin TL arasında değiştiğini ifade eden Akgün, piyasadaki alım-satım işlemlerinin yüzde 80'inin bu konutlarda yoğunlaştığını belirtti.
Akgün, “Piyasadaki işlemlerin yüzde 80'inin bu ürün grubunda yoğunlaşması, şu an piyasada ihtiyaç sahiplerinin çoğunlukta olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!