Emekliye zam

Güncelleme Tarihi:

Emekliye zam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 17:53

TBMM Genel Kurulu’nda, emeklilerin vergi iadesi için fiş toplamasını kaldırarak onlara yüzde 4-5 oranında ek ödeme yapılmasını getiren yasa tasarısı kabul edildi. Yasa ile emeklilere 2006 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3’er olmak üzere artış yapılacak.

TBMM Genel Kurulu’nda emeklilerin vergi iadesiyle ilgili tasarının görüşmeleri tamamlanarak kabul edildi.
Yasaya göre, emekli aylığı alan ya da vatani hizmet tertibinden aylık bağlanmış olanlardan, aldığı aylığı 400 YTL’ye kadar olanlara yüzde 5, bu miktarın üzerinde aylık alanlara ise yine tasarıda olduğu gibi yüzde 4 oranında ek ödeme yapılacak.
Yeni düzenlemeye göre, sanayi ve ticaret odaları ile ticaret borsası emeklileri ile sigorta ve reasürans çalışanlarının emeklileri de bu ek ödemelerden yararlanabilecek.

3 ARTI 3 ZAM

SSK ve Tarım İşçileri sosyal Sigortalar Yasası kapsamındaki emeklilere, malullük veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan sigortalılar ile ölen sigortalıların hak sahiplerine, iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortasından hak kazanılan gelirlere esas günlük kazanç hesabına girenlere Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3’er olmak üzere, 2006 yılında maaşlarına toplam yüzde 6 artış yapılacak.

İDARİ PARA CEZASINI PEŞİN ÖDEYENE YÜZDE 25 İNDİRİM

Yasayla, SSK, İŞKUR ve İşsizlik sigortası kapsamında kesilen idari para cezalarının tümü İŞKUR’a gelir olarak aktarılacak. Bu idari para cezalarının tesliğinden itibaren 15 gün içinde kuruma ödenmesi gerekecek. Yine aynı sürede kuruma yaptığı itirazı reddedilenlerin, yine bu kararın tesliğinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine başvurabilecek. Bu mahkemenin kararına karşı da en geç 7 gün içinde ağır ceza mahkemesi nezdinde itiraz edilebilecek. Ancak 2.000 YTL’ye kadar olan idari para cezaları için sulh cezaya yapılan başvuru sonucunda çıkan karar kesin olacak. İdari para cezalarının, kurama itiraz edilmeden veya yargıya başvurmaksızın 15 gün içinde ödenmesi halinde ise bunun dörtte üçü tahsil edilecek.

HAZİNE’DEN ÖZELLEŞTİRİLECEK KURULUŞLARA YARDIM

Özelleştirme kapsamındaki kuruluşların özelleştirme uygulamaları sonucu bunlardaki payının yüzde 15’in altına düşmesinden veya bunların tasfiyesinden yahut tüzel kişilikleri sona erecek şekilde kapatılmasından önce sosyal yardım zammı ödemelerine hak kazanmış olanlar ile kamu payı yüzde 50’nin altına düşen Türk Telekom’un devir tarihi olan 14 Kasım 2005’ten önce bu hakkı elde etmiş olan personele o tarihten bu yana yapılması gereken ödemeler Hazine tarafından karşılanacak. Tasarının 10’ncu maddesinin de kabul edilmesinin ardından görüşme takvimi dolduğu için birleşim kapatıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!