Emeklilikte yumuşama sinyali

Güncelleme Tarihi:

Emeklilikte yumuşama sinyali
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

İşçi-memur sendikaları dün ortak eylemlerini sürdürürken, Türk-İş Başkanı Bayram Meral, Başbakan Ecevit'le görüştü. Meral, TİSK'le uzlaştıkları 50-55 yaşı içeren öneriyi sundu. Ecevit, ‘‘Tasarıya yenden bakarız’’ dedi. Çalışma Bakanı Okuyan da, ‘‘İnatçı değiliz’’ diye konuştu.

SOSYAL Güvenlik Reformu dolayısıyla işçi kesiminin büyük tepkisini topayan ve geniş kitlesel eylemlerle yüz yüze kalan hükümet, tasarıda yumuşama yapmak için geri adım attı. Türk-İş Başkanı Bayram Meral ile görüşen Başbakan Bülent Ecevit, ‘‘Tasarıda yeni değerlendirme yapılabilir’’ derken, Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan da Hürriyet'e, ‘‘Çözüm arıyoruz, inatcı bir yaklaşım içinde değiliz’’ dedi.

Çalışan kesimden gelen tepkiler önceki gün koalisyon hükümetini oluşturan üç partinin liderleri ve bakanlarının katıldığı toplantıda masaya yatırıldı. Bu toplantıda işçi ve memur sendikalarının yarından itibaren başlatacağını açıkladığı geniş kitle eylemleri masaya yatırıldı. Toplantıda Başbakan Bülent Ecevit de sabah saatlerinde görüştüğü TİSK Başkanı Refik Baydur'un işçi kesiminin haklılığını belirten sözlerini ve eylemler konusundaki endişelerini aktardı.

Başbakan Bülent Ecevit, dün Türk-İş Başkanı Bayram Meral ve arkadaşlarını Başbakanlık'ta kabul etti. Meral, görüşmeden sonra hükümetin katı tutumunda yumuşama sağlamaya başladığını belirterek, ‘‘Olumlu bazı gelişmeler var’’ dedi. Meral, sorunları ve önerilerini Ecevit'e anlattıklarını belirterek şöyle dedi:

‘‘Hazırladığımız bazı talepler vardı. Bunları da kendisine arzettik. Bunları kısa sürede değerlendireceğini ve komisyona baktırtacağını söyledi. Umuyorum ki, kısa bir süre içinde bazı olumlu gelişmeler olacak.’’

Meral, hükümetin işçi kesiminin talepleri doğrultusunda, emeklilik yaşı konusunda yeni bir çalışma yapacağını duyurdu.

YENİDEN DEĞERLENDİRİRİZ

Ecevit ise Meral'in, tasarıyla ilgili sunduğu yeni önerilerin uzmanlarca inceleneceğini söyledi. ‘‘Geri adım atamayacakları’’ bazı konular bulunduğunu vurgulayan Ecevit, ‘‘Fakat bazı konularda belki hesabı kitabı gördükten sonra yeni bir değerlendirme yapılabilir’’ diyerek yumuşama sinyali verdi. Ecevit, hemen ardından ‘‘Bu TBMM'nin işlevi olacaktır’’ diyerek topu Meclis'e attı.

Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan da yumuşama sinyali verdi. Okuyan, ‘‘Bazı konuları tekrar değerlendirdik. İşçi-işveren ve hükümeti temsilen bir komite oluşturduk. Bu komite çalışmaya başladı. Üzerinde durduğumuz aktüeryal hesabı bozmadan bir çözüm bulmaktır’’ dedi. Okuyan, emeklilik yaşı ile ilgili yeni bir düzenlemenin zor olacağını belirterek, ‘‘Emekliliğe geçiş süreci ve prim gün sayısının düşürülmesine yönelik bir düzenleme olabilir. İnatcı değiliz, çözüm arıyoruz’’ dedi.

ANAP Genel Başkan Başyardımcısı Mustafa Taşar ise Hürriyet'e sivil kesimin önerileri doğrultusunda, tasarıda bir yumuşama sağlanabileceğini söyledi. Parti içinde tasarıya tepkilerin geldiğini belirten Taşar, ‘‘Belki bir geçiş süreci ile ilgili yeni bir hazırlık yapılabilir. Örneğin, yeni işe girenler için uygulama 2000'den sonra başlar. Benim gördüğüm, TBMM Genel Kurulu'na tasarı yumuşayarak gelir’’ dedi.

MHP Genel Başkan Vekili ve Teşkilat Başkanı Şefkat Çetin de tasarıda yer alan rakamların Türkiye'deki yaşam şartlarına uygun olmadığını belirterek, bir düzenleme yapılabileceği sinyalini verdi.

Süleyman DEMİRKAN- Hülya GÜZEL/ANKARA

Emeklilik yaşı 50-55 olsun

TÜRK-İŞ Başkanı Bayram Meral'in dün Başbakan Bülent Ecevit'e sunduğu ve TİSK'le uzlaştıkları belirtilen öneri paketinde, emeklilik yaşı yeni işe girecek kadınlarda 50, erkeklerde ise 55, prim ödeme gün sayısı ise 5 bin 360 olarak benimsendi. Önerideki kademeli geçişler de şöyle:

Sigortalılık süresi 15 yıl ve daha fazla olan kadın 20, erkek ise 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş ve en az 5 bin 360 gün prim ödemişse emekli olabilir.

Sigortalılık süresi 10 yıldan fazla, 15 yıldan az olan kadınlar 43, erkekler ise 48 yaşında emekli olabilir.

Sigortalılık süresi 5 yıldan fazla, 10 yıldan az olan kadınlar 45, erkekler ise 50 yaşında emekli olabilir.

Sigortalılık süresi 5 yıldan az olan kadın 47, erkek ise 52 yaşında emekli olabilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!