Emeklilikte, işçi işveren anlaşamadı

Güncelleme Tarihi:

Emeklilikte, işçi işveren anlaşamadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın hazırladığı Sosyal Güvenlik Yasa Taslağı'na karşı çıkan işçi ve işverenler, emeklilik yaşında anlaşamadılar. İşci kesimi, ilk kez sigortalı olanlara 53-58 yaş ve 5000 gün prim koşulunu öngörürken, işverenler 58-60 ve 5000 gün prim ödeme koşulunu önerdi.

Dün Türk-İş, Hak-İş ve DİSK uzmanlarıyla, işveren sendikası TİSK'in uzmanları Türk-İş'te biraraya geldiler. İşçi kesimi, emeklilik yaşını arttıran SSK ve Bağ-Kur Yasa Tasarısı yanında, İş güvenliği ve işsizlik sigortasının da olmasını istediler. İşçi kanadı, aksi takdirde herhangi bir tasarıya destek vermeyeceklerini belirttiler.

TİSK'i temsil eden uzmanlar adına konuşan Genel Sekreter Bülent Pirler ise ‘‘Biz, emeklilik tasarısını konuşmak üzere geldik. İş güvencesi ve işsizlik sigortasının bu işe karıştırılmasına karşıyız’’ dedi. Bunun üzerine taraflar, kendi hazırladıkları tasarıları tartışamadan toplantıdan ayrıldılar. Daha sonra Türk-İş, Hak-İş, TİSK, TESK, TOBB, TZOB ve TÜSİAD başkanları, geçen hafta kararlaştırıldığı gibi konuyu görüşmek üzere Hilton'da biraraya geldiler.

İŞÇİ KESİMİNİN TASLAĞI

TÜRK-İŞ, Hak-İş ve DİSK'in hazırladığı Sosyal Güvenlik Reformu Taslağı özetle şöyle:

İşveren, işciyi işe alırken SSK'ya bildirecek. İşci de işe başladıktan sonra 30 gün içinde SSK'ya bildirimde bulunacak.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra ilk kez işe başlayan kadın 53, erkek 58 ve 5000 gün prim ödeme koşulu ile emekli olabilecek. Ayrıca, sigortalı 9000 gün prim öderse yaş koşulu aranmaksızın emekli olabilecek.

Halen 15 yıl ve daha uzun süreli sigortalı olanlar kadın ise 20, erkek ise 25 yılını doldurduğunda ve 5000 gün prim ödediğinde yaş aranmaksızın emekli olabilir.

Sigortalılık süresi 10-15 yıl olanlarda 43-48, 5-10 yıl olanlarda 45-50, 5 yıldan az olanlarda 47-52 yaşını doldurduğunda ve kadın 20 yıl ve erkek 25 yıl sigortalı olup 5000 gün prim ödediğinde emekli olabilir.

Devlet, sosyal güvenliğe yüzde 10 oranında katkı yapacak. Bu katkı oranı Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 15'e çıkarılabilecek.

Kaçak işciliğe karşı sigorta müfettişleri yanında, SSK Yönetim Kurulu kararı ile kurum memurları ve diğer kamu denetim elemanları da görev yapacak.

Zorunlu Tasarruf Fonu kaldırılacak.

Yüzde 2'lik işci kesintisi, işsizlik sigortası işci katkısına dönüştürülecek.

İŞVERENLERİN TASLAĞI

TİSK'in hazırladığı taslak önerisi ise özetle şöyle:

İlk kez sigortalı olanlar, 58-60 yaş ve en az 5000 gün prim ödeme koşulu ile emekli olabilecekler. Mevsimlik işciler için ise bu sınır 60-62 yaşını doldurma, 15 yıldan beri sigortalı bulunma ve en az 3600 gün prim ödeme koşulu öngörüyor.

Devlet katkısı yüzde 10 oranında, Bakanlar Kurulu bu oranı yüzde 15'e kadar çıkarabilecek.

İşveren çalıştırdığı sigortalıya ilişkin bildirimi ilk ayın sonuna kadar SSK'ya bildirecek. Eksik çalışma sözkonusu ise bunu da kuruma bildirecek. Eksik çalışma belgeleri SSK'ya verilmez veya verilen belgeler kurumca geçerli sayılmazsa 30 günden az bildirilen sürelere ait primler kurumca işverenden tahsil edilir. İşciye de 30 gün içinde çalışmaya başladığını SSK'ya bildirecek.

Sigortalılık süresi 15 yıl ve daha fazla olanlar yeni yasadan etkilenmeyecek. Mevcut yasaya göre emekli olabilecekler.

Sigortalılık süresi 10 (dahil) yıldan fazla, 15 yıldan az olanlar 49-51 yaşını, 5 (dahil) yıldan fazla 10 yıldan az olanlar 52-54, 5 yıldan az olanlar ise 55-57 yaşını doldurma, 20-25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamak ve en az 5000 gün prim ödemek şartıyla emekli olabilecekler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!