Emeklilik sigortaları uzun vadede kárlı

Güncelleme Tarihi:

Emeklilik sigortaları uzun vadede kárlı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

BİRİKİM ve emeklilik sigortalarının uzun vadeli düşünülmesi halinde sigortalı açısından tatminkar sonuçlar elde edilebileceğini belirten Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü Hulusi Taşkıran, ‘‘10 yıllık süre emeklilik sigortalarında kanunen belirlenmiş en kısa süredir. Ancak mevcut ürünlerde, yatırımın verimli hale gelebilmesi için en az 15 yıl gerekiyor’’ dedi.

Sigorta şirketlerinin, idari gelirleri ve acentelerin satış komisyonlarını karşılamak amacıyla sigortalının yatırdığı primlerden yüzde 50'lere varan kesintiler yaptığını hatırlatan Taşkıran, bunun kısa vadede yatırımı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Bu kesintilerden pek çok sigortalının haberdar olmadığına da dikkat çeken Taşkıran, ‘‘Bu durum klasik hayat sigortası dağıtım kanalları tarafından maalesef sigortalılara tam olarak açıklanamıyor veya sigortalılar tarafından doğru olarak algılanamıyor’’ şeklinde konuştu.

Hulusi Taşkıran, şöyle devam etti:

‘‘Mevcut sistemde, özellikle ilk yıllarda yoğun olarak yapılan kesintiler gözönüne alındığında, birikim ve emeklilik sigortaları ancak uzun vadeli düşünüldüğünde, tatminkar sonuçlar veriyor. 10 yıllık süre kanunen belirlenmiş en kısa süredir. Ancak mevcut ürünlerde, yatırımın verimli hale gelebilmesi için en az 15 yıl gerekiyor.’’

Taşkıran, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘‘Pek çok ülkede hayat sigortalarında devlet desteği ve güvencesi vardır. Türkiye'de ise devlet, hayat sigortalarına vergi indirim avantajı ile destek sağlarken, fonlar üzerinde denetimi ve birikimlere verdiği garantiyle de sigortalının yatırımını güvenceye alıyor. Gelir vergisine tabi her sigortalı, sigorta primlerinin bir kısmını gelir vergisi matrahından düşebilir. Matrahtan düşürülecek prim miktarı, sigortalının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumunun yaptığı emeklilik kesintileri ile sınırlandırılmıştır. Örneğin yüzde 25'lik vergi diliminde bulunan bir sigortalı, aylık 100 dolar sigorta primi ödediği taktirde bu primi vergi matrahından düşerek, gerçekte vergi dilimi oranında az vergi verecektir. Böylece yatırılan 100 dolarlık sigorta priminin sigortalıya maliyeti 75 dolara düşecek, sigortalı ilk gün yüzde 33.5 vergisel avantajıyla poliçesine başlayacaktır.’’

Genel Yaşam’dan katkılı sigorta

PİYASAYA yeni sundukları ‘‘Katkılı Yatırım Sigortası’’ ile sektörde bir ilke imza attıklarını söyleyen Hulusi Taşkıran, KYS ile sigortalının ödediği her prime yüzde 9 katkı payı vereceklerini vurguladı. Bu ürünle sigortalının yatırımlarına çok daha iyi getiri de sağlandığını dile getiren Taşkıran, ‘‘KYS'de; masraf kesintilerimizi yüzde 10'ların altına çektik, acente komisyonlarını neredeyse sıfırladık, vefat teminatını sigortalı dilerse kanunun izin verdiği minimum rakamda tutarak risk primi kesintisini en aza indirdik’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!