Emeklilere bir iyi, bir de kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Emeklilere bir iyi, bir de kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2012 12:25

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik İntibak Yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2000 yılından önce emekli olan vatandaşların aylıklarında iyileştirme üst sınırını 322 lira olarak açıklayan Çelik, ödemelerin ise en erken 2013 Ocak'ta başlayabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ile makamında görüştü.  Konuşmanın ardından, Bakan Çelik, gazetecilerin emekli aylıklarına yapılacak intibak konusundaki sorularını yanıtlandı.

Bakan Çelik, emekli aylıklarında intibak yapılmasını öngören düzenlemenin, en kısa zamanda TBMM'ye gönderileceğini belirterek, bu çerçevede 2000 yılından önce emekli olanların aylıklarında 322 liraya varan artışların söz konusu olacağını açıkladı. Çelik, düzenlemenin Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını ve çok kısa bir süre içinde TBMM'ye gönderileceğini belirterek, 2000 öncesinde emekli olanlarla 2000 sonrasında emekli olanların emekli aylıklarında farklılıklar olduğunu anlattı.

2000'den sonra emekli olanların gelişme hızından pay aldığını, ancak 2000 öncesinde emekli olanların bu payı alamadığını dile getiren Çelik, “2000 öncesinde sosyal devlet olmanın gereği, seyyanen ücretler iyileştirilirken, 2000 sonrasında sigortacılık mantığı çerçevesinde yeni bir sistem inşa edildi. Dolayısıyla sistem farklılıkları nedeniyle oluşan maaş farklılıkları oldu. Çok çalışmasına rağmen az süre sistemin içerisinde kalan ile eşit maaşı alan emekliler tablosu karşımıza çıktı” dedi.

Haberin Devamı

İntibak düzenlemesini herkesin hak ettiği ücreti almasını sağlamak için yaptıklarına dikkati çeken Çelik, düzenlemenin, 2 milyon 743 bin emekliden 1 milyon 913 binini kapsadığını ifade etti.

OCAK 2013'TE MAAŞLARA YANSIYACAK

Düzenlemenin, emeklilerin tümünü kapsayacak bir zam çalışması olmadığına işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

“Herkesi mümkün mertebe büyük ölçüde eşitleme gayreti içinde olduk. Ama yüzde yüz bunları eşitlemek mümkün değil. Asgari 10 liradan aşağıya da yansıyacaklar var. Ama ek ödemeyle birlikte 322 liraya varan artışlar söz konusu olacak. 1 milyon 913 bin emekli bu intibak sisteminden yararlanacak. Sistemin işleyişi de 2000 sonrası, 2008 yılına kadarki her yıl gelişme hızının yüzde 75'i, 2000 öncesindeki emeklilere yansıtılacak.

Bir an önce düzenlemenin Meclis'e gelip yasalaşmasından yanayız. Çünkü bununla ilgili yasa çıktıktan sonra asgari bir süreye ihtiyacımız var. 8 aylık süre içerisinde 2 milyon 743 bin dosya tek tek ele alınacak ve bu dosyalar sonuçlandırılacak. Böylece 2013 Ocak ayı itibarıyla de bunların maaşlara yansıması gerçekleştirilmiş olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!