Emeğin istismarına son verip kıdem tazminatı fonuna geçilecek

Güncelleme Tarihi:

Emeğin istismarına son verip kıdem tazminatı fonuna geçilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2012 00:00

BİRLEŞMİŞ Milletler bünyesinde düzenlenen Ekonomik ve Sosyal Konseyi (EKOSOK) toplantıları için New York’ta bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği’nde (AB) genç işsiz oranının yüzde 22.1 olduğunu, İspanya ve Yunanistan’da ise bu rakamın yüzde 50’nin üzerine çıktığını hatırlatarak, Türkiye’nin 2012 mart ayı itibarıyla bu rakamı yüzde 17.4’e çekmeyi başardığını söyledi.

Haberin Devamı

EKOSOK toplantılarının birinci gününde yaptığı konuşma ve temaslarının ardından New York Türkevi’nde soruları cevaplayan Çelik; turizm sektöründe çalışan gençlerin kıdem tazminatından mahrum edildiğinin hatırlatması üzerine şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’de alt işverenlik müessesesi çok yaygın hale geldi. Taşeronluk dediğimiz hizmet gördürme şeklindeki çalışma usullerinde emeğin istismarı yoğun şekilde gündeme geliyor. Gerek çalışma saatleri, gerekse sosyal haklar ve tazminatlardan yararlanma gibi bazı hakların suistimal edildiği söyleniyor. Biz bu çerçevede iş kanunun ikinci maddesinde, alt işverenle asıl işveren ilişkisini netleştirmek, taşeron işçilerin alt haklarının korunması konusunu yasal bir zemine kavuşturmak için çalışmamızı tamamladık. Bunu taşeron dernekleriyle birlikte hazırladık. Önümüzdeki yasama döneminde parlemontaya taşıyacağız. “

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı fonu

Turizm ya da başka sektörlerde 12 ay çalışmadan kıdem tazminatını haketmenin mümkün olmadığını hatırlatan Bakan Çelik, “Ağırlıkllı olarak turizm sektöründe insanlar 5-6 çalıştırılarak işine son veriliyor. Girdi çıktı yapılıyor. 11 ay sonunda işten çıkarlıyor sonra tekrar alıyor. Böylece işçimiz kıdem tazminatından mahrum bırakılıyor. Bu haklardan ancak yüzde 10 faydalanıyor. Bu, ‘haksızlık’ dedik. ‘Kıdem tazminatı fonuna geçelim’ dedik. Bir ay çalışan ne hak ediyorsa ‘kıdem tazminatı fonuna geçelim’ dedik. Bu sayede bu işçilerin hakları kazanılacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!