Elektrikte zam krizi

Güncelleme Tarihi:

Elektrikte zam krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

ELEKTRİK fiyatlarına yapılacak aylık zam oranları, Enerji Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı arasında krize yol açtı. Dünya Bankası ile varılan mutabakata göre Nisan'da 3.1 oranında yapılması gereken elektrik zammının, Başbakanlık'tan gelen bir telefonla son anda durdurulduğu ortaya çıktı.

Hazine'nin uyarısı üzerine zam oranı yıllık yüzde 25 enflasyon hedefine uygun olarak 2.1'e çekildi. Elektrik fiyatlarına aylar itibariyle bir yıl boyunca yapacağı zam oranlarının bir liste halinde belirlenerek Dünya Bankası'na gönderildi. Bu listeye Hazine de onay verdi.

Bu onaya rağmen Hazine'nin, önceden belirlenmiş zam oranını ‘enflasyon programını bozar’ diye geri çektirmesi, Enerji Bakanlığı'nda şok etkisi yarattı.

Üç kurumun birlikte belirlediği listeye göre, elektriğe bu ay 5.1 oranında zam yapması gerekiyor. Ancak, ‘son dakika’ telefonuyla bu oranın da aşağıya çekilebileceği belirtiliyor.

Elektrik zam tarifeleri konusunda kriz, şöyle gelişti:

TEAŞ'ın içine düştüğü finansman darboğazı, Dünya Bankası'nın Ekonomik Reform Kredisi kapsamında ele alınarak, üç kurum arasında uzun uzun tartışıldı.

TEDAŞ'a sattığı elektrik dışında başka bir gelir kaynağı olmayan TEAŞ'ın bu darboğazı aşabilmesi için tek çözümün, tarifelerini yükseltmesi olduğu belirlendi.

TEAŞ'ın tarifelerini yükseltmesine paralel olarak, TEDAŞ da tüketicilere sattığı elektriğini fiyatını arttıracaktı.

Enflasyonla mücadele programınna göre, bütün KİT'lerin yüzde 25 enflasyon oranına uygun fiyat artışları yapması istendi. TEAŞ ve TEDAŞ özel durumları nedeniyle bu prensibin dışında bırakıldı. Hazine bu konuda bir yazı yazarak, TEAŞ'ın satış fiyatlarını arttırarak finansman yapısını düzeltmesi ve bu artışları aynen TEDAŞ'a yansıtması gerektiğini kayda geçirdi. 2000 yılı boyunca hangi ay ne oranda zam yapılacağı liste halinde belirlendi.

Bu çerçevede TEDAŞ'ın da tahsil edemediği alacakları için ek ödenekle takviye edilmesi gerektiği benimsendi.

Buna göre, elektrik tarifelerine nisan ayında yüzde 3.1 oranında zam yapılması gerekiyordu. Ancak, hazırlıklar sırasında Hazine duruma müdahale etti. Bu oranın enflasyonla mücadele programını bozacağını bildiren Hazine, Başbakanlık kanalıyla zammın, henüz ilan edilmeden 2.1'e çekilmesini sağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!