Elektrikte tarife onaylandı 50 ilde ucuz elektrik bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Elektrikte tarife onaylandı 50 ilde ucuz elektrik bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2006 00:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), özelleştirilecek 20 elektrik dağıtım bölgesinin tarifelerini onaylarken, 50 kalkınmada öncelikli ildeki sanayi tarifesi uygulaması kaldırıldığı için bu bölgelerdeki sanayicilerin yaklaşık yüzde 7 oranında daha ucuza elektrik tüketme imkanı ortadan kalktı.

Elektriği 112.24 YKr’den alan 50 ilin sanayicileri bundan sonra 119.8 YKr’den alacaklar. EPDK’nın 68 konuda karar aldığı elektrik dağıtım bölgesi tarifeleri görüşmesinden sanayiye zam çıktı. EPDK’nın iki gün süren görüşmelerinde dağıtım bölgelerine 30 yıllığına lisanslarının verilmesi kararlaştırılırken, Türkiye çapında tek bir dağıtım sistemi kullanım bedeli uygulanmasına karar verildi.

ULUSAL KULLANIM BEDELİ:

Kullanım bedeli 16 bin TL olarak belirlenirken, kalkınmada öncelikli illerin daha ucuza elektrik kullanmasının önüne geçilmiş oldu. EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Serbest tüketicilerin perakende lisans sahibi dağıtım şirketlerine ödeyecekleri ve daha önce bölgeler arasında büyük farklılıklar sergileyen dağıtım bedelini Türkiye genelinde tek bir ulusal düzeye getirdik" diye konuştu. Ulusal sanayi tarifesinin kabul edilmesiyle Boğaziçi’nin 11 bin, Trakya’nın 10 bin TL olan kullanım bedelleri 16 bin 610 TL’ye yükseldi. 1 Eylül 2006 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak tarifelerde, mevcut elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmazken, 11 olan temel abone grup sayısı, mesken, sanayi, ticarethane, aydınlatma ve tarımsal sulama olarak 5’e düşürüldü. Günay, alınan kararlarla elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi ve sektörün serbestleşmesi konusunda büyük bir adım atıldığını kaydetti. Özelleştirilecek dağıtım bölgelerinden 15’ine yeni lisans vermeyi 5’inin ise lisansını tadil etmeyi kararlaştırdıklarını kaydeden Günay, 20 dağıtım bölgesinin perakende enerji satışı, dağıtım hizmeti ve perakende satış hizmeti tarifelerini onayladıklarına dikkat çekti.

EŞİTLEME YIL SONUNDA:

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi sürecini başlatmak için tamamlanmasını istediği fiyat eşitleme mekanizması ve gelir düzenlemesiyle ilgili iki tebliğ ise yıl sonuna kadar çıkacak. Günay, söz konusu düzenlemeleri yıl sonuna kadar yapacak olmalarının ihale sürecini etkilemeyeceğini belirterek, "Kritik bir aşama geçildi. Bundan sonra ne zaman ve nasıl bir özelleştirme yapılacağı konusunda ÖİB çalışmalar yapacaktır" dedi.

Hangi illerde sanayi elektriği fiyatı artacak

Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri), Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!