"Elektrik sektöründe gelişmiş ülkelere ihracat yapıyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Elektrik sektöründe gelişmiş ülkelere ihracat yapıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2006 11:24

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, elektrik-elektronik ve makine sektöründe 1 Ocak-22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen 6,8 milyar dolarlık ihracatın yüzde 70'inin gelişmiş ülkelere yapıldığını bildirdi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, elektrik-elektronik ve makine sektörlerinin ihracatıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Elektrik-elektronik ve makine sektörlerimizin ihracatları her geçen yıl artarak devam ediyor. Bu iki sektörümüz düşük döviz kurlarına rağmen ihracat artışlarını sürdürüyorlar. Üstelik de en gelişmiş ülkelere ihracat yapıyorlar. Bu da bu sektörlerimizin ne kadar kaliteli ürün ürettiklerini göstermektedir” dedi.

Elektrik-elektronik sektöründe 1 Ocak-22 Ağustos tarihleri arasında toplam 4 milyar 892 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten Bakan Tüzmen, sektördeki ihracat artışının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,74 olduğunu söyledi.

Bakan Tüzmen, sektörün sadece İngiltere'ye gerçekleştirdiği ihracatın 738 milyon doları aştığını ve sektörün İngiltere'ye ihracat artışının yüzde 45,15 olduğunu ifade etti. Tüzmen, yıl sonuna kadar sadece İngiltere'ye yapılacak ihracatın 1 milyar doları aşmasını beklediklerini bildirdi. Bakan Tüzmen, elektrik-elektronik sektörü ihracatı ile ilgili şu bilgileri verdi:

“1 Ocak-22 Ağustos tarihleri arasında elektrik-elektronik sektörü Almanya'ya 592 milyon dolarlık, Fransa'ya 369 milyon dolarlık, İspanya'ya 311 milyon dolarlık, İtalya'ya 297 milyon dolarlık, Irak'a 295 milyon dolarlık, Hollanda'ya 162 milyon dolarlık, Rusya Federasyonu'na 138 milyon dolarlık, Romanya'ya 104 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Bu sektörümüzün yıl sonuna kadar gerçekleştireceği ihracatın 7 milyon doları aşmasını bekliyoruz.”

MAKİNE SEKTÖRÜ İHRACATI

Makine sektörünün ihracatı ile ilgili de değerlendirme yapan Tüzmen, Türkiye'nin son yıllarda ihracatı hızla artan sektörlerinden birisinin de makine ve aksamları sektörü olduğunu belirterek, bu sektörün ihracatın genel ihracat artışının üzerinde seyrettiğini söyledi.

Genel ihracat artışının yüzde 15 iken, makine sektöründeki ihracat artışının yüzde 17,8 olduğunu belirten Bakan Tüzmen, şöyle devam etti:

“Makine sektörümüz yılbaşından bu yana yaklaşık 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi başarmıştır. Makine sektörümüzün ihracatında ilk sıraları Almanya, ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere ve İtalya almaktadır. Yani gelişmiş ülkelere ihracat yapmaktadırlar. Bu yılın ilk 7,5 ayında Rusya Federasyonu'na ihracat artışımız yüzde 60'ın üzerindedir. Düşük döviz kuruna rağmen yakalanan bu başarı çok önemlidir. Makine sektörümüz ihracatımızda yıldızlaşacak sektörlerimiz arasındadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!