Electro World eski cep telefonu ve TV toplayacak parası ’çevre’ye harcanacak

Güncelleme Tarihi:

Electro World eski cep telefonu ve TV toplayacak parası ’çevre’ye harcanacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2009 00:00

Tüm dünyada 11 milyar dolarlık bir ticari değere sahip olan elektronik atıkları (e-atık) toplamaya Türkiye’de Elektro World talip oldu. Cep telefonu, eski tüplü televizyon, pil gibi çevreye telafisi zor bir zarar veren e-atıkları toplayacaklarını belirten Elektro World Genel Müdürü Bahadır Özbek, elde ettikleri kaynağı çevreyle ilgili projelere aktaracaklarını söyledi.

DÜNYANIN en büyük elektronik perakendecilerinden Elektro World, tüm dünyada 11 milyar dolarlık bir ticari değere sahip olan elektronik atıklardan (e-atık) çevreyle ilgili projelere pay çıkarmaya çalışıyor. Cep telefonundan eski tüplü televizyona, pillerden çalışmayan çamaşır makinalarına kadar gelişigüzel çöpe bırakılan e-atıkların çevreye telafisi zor bir zarar verdiğini anlatan Electro World Genel Müdürü Bahadır Özbek, başlattıkları bir kampanya ile Türkiye’de e-atıkları toplayacaklarını söyledi. E-atıkların, tehlikeli ve toksik maddeler içerebildiklerini ve içerdikleri metal, cam, plastik gibi yeniden kullanılabilen malzemelerden dolayı değerli olduklarını vurgulayan Özbek, "Electro World olarak e-atık üzerine ilk çalışmayı mağazalarımıza e-atık kutuları yerleştirerek başlattık. Öncelikle küçük elektronik cihazlar için dönüşüm kutuları koyduk. Bu kutular her mağazamızda, müşterimizin rahat ulaşabileceği, fark edebileceği noktalarda bulunuyor" dedi.

E-atık fonu oluşturdu

Proje kapsamında, satın alınan ürünlerin eve teslim sürecinde, tüketicinin geri dönüşüm olarak değerlendirilmek üzere kullanılmayan ürünlerini topladıklarını da belirten Özbek şu bilgileri verdi: "Böylece müşterilerimiz hem istemedikleri ve nasıl kurtulacaklarını bilemedikleri ürünlerden kurtulmuş oluyor, hem elindeki e-atıkları çevreye zarar vermeden dönüşüm sürecine dahil ediyor, hem de bu yolla ekonomiye katkıda bulunuyor. Bu ürünleri mağazalarımızda toplama alanlarında biriktiriyoruz. Belli dönemler içerisinde Exitcom (Almanya’da kuru, atık elektrikli ve elektronik ekipmanların (WEEE) geri dönüşümü konusunda hizmet veren geri kazanım şirketi) bu atıkları teslim alıyor ve geri dönüşümlerini sağlıyor. Exitcom, bu atık ürünler karşılığında sembolik bir bedel ödüyor. Buradan elde edilecek geliri bir fon olarak biriktirip, çevreyi korumaya yönelik projelerde değerlendireceğiz."

Hızlı moda gibi hızlı teknoloji kullanımının ortaya çıktığını, teknolojinin sürekli gelişmesiyle her evde kullanılmayan çok sayıda elektronik ürün biriktiğini anlatan Özbek, "İnsanlar cep telefonlarını 12-18 ayda bir değiştiriyor. Her evde bir sürü kullanılmayan fotoğraf makinası, eski radyo, müzik seti var. Çöpe konulan tüplü bir televizyondan doğaya kurşun ve fosfor karışıyor. Belki içindeki bakırı alıyorlar sadece. Flat tv’ye geçiş var. Dünyada bu sonu bekleyen yüz milyonlarca televizyon var" dedi. Elektro World mağazalarındaki e-atık kutuları ve müşterilerin kullanılmayan elektronik eşyaları almanın yanında projenin üçüncü ayağı olarak, herhangi bir şekilde alışveriş yapmamış kişilerin de evlerinden e-atıkları toplamayı planladıklarını anlatan Özbek, e-atıkların doğru ellerde geri dönüştürümesinin önemine değindi.

En büyük pay yüzde 30’la beyaz ve ev eşyalarında

DÜNYA
’dae-atığın dağılımı şöyle:

Monitörler yüzde 10

Televizyonlar yüzde 10

Bilgisayar, telefon, faks, yazıcı vb yüzde 15

DVD/VCD, CD çalar, radyolar, Hi-Fi cihazlar vb yüzde 15

Buzdolabı yüzde 20

Çamaşır makinesi, elektrikli süpürgeler, fırın, klima, kahve makinesi vb yüzde 30

(Kaynak Exitcom)

Türkiye’de yılda kişi başına 4 kilo e-atık toplanabilir

ELECTRO
World Genel Müdürü Bahadır Özbek, Türkiye’de yılda kişi başına 4 kilogram e-atık hedeflendiğini, bunun da Türkiye toplamında 280 bin 400 ton e-atık anlamına geldiğini söyledi. e-atıkların dağılımı şöyle:

Monitör/ TV 56 bin 480 ton

IT/ Telekomünikasyon 42 bin 360 ton

Eğlence ekipmanları 42 bin 360 ton

Soğutucu 56 bin 480 ton

Büyük ve küçük ev aletleri 84 bin 720 ton

2009’da e-atıkların değeri 11 milyar dolara çıkacak

Dünya’da ve Türkiye’de e-atıkların çöp içindeki oranı hızla artıyor.

Gelişmiş ülkelerde e-atıklar, katı atıkların ortalama yüzde 1’ini oluşturuyor, bu oranın 5 yıl içinde ikiye katlanması bekleniyor.

2004 yılında 7.2 milyar dolar olan elektronik atıkların ticari değerinin, dünya genelinde bu yıl 11 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!