Elde kalan İktisat kapatıldı

Güncelleme Tarihi:

Elde kalan İktisat kapatıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2001 02:03

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), İktisat Bankası'nın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme iznini kaldırarak, bankanın kapatılacağını açıkladı.

BDDK, İktisat Bankası'nın kapatılmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘‘31 Ekim 2001 tarihi itibariyle birikmiş zararı 1 katrilyon 757 trilyon lira olan ve iki defa satışa sunulmasına karşın satışı gerçekleştirilemeyen İktisat Bankası'nın mali sistemde güven ve istikrarın sürdürülmesinin temini amacıyla 28 Kasım tarihli kararla, 7 Aralık 2001 tarihinden itibaren izinleri kaldırılmıştır’’ denildi.

BDDK, İktisat Bankası'ndan alacaklı olanların ve mevduat sahiplerinin hiç bir hak kaybı olmayacağını, banka çalışanlarının kazanılmış hakları için gerekli önlemlerin alınacağını da bildirdi.

İktisat Bankası'nın ilk kez 13 Ağustos tarihinde İtalyan sermayeli Unicredito Italiano SpA ile yapılan gizlilik anlaşması çerçevesinde satılmak istendi. Ancak busatış girişimi sonuçsuz kaldı. Daha sonra bir defa daha satılmak istenen İktisat Bankası'nda ikinci girişim de sonuçsuz kaldı.

ŞUBAT'TA EL KOYULDU

BDDK, Erol Aksoy'un sahibi olduğu İktisat Bankası'na 15 Mart 2001 tarihinde el koymuştu. Bankalar Kanunu'nun 14'üncü maddesinin 3 ve 4'üncü fıkralarına göre el koyulan İktisat, Avrupa Amerika Holding bünyesindeydi ve TMSF'ye devredilen 13'üncü bankaydı. İktisat Bankası 1984 yılında Erol Aksoy'un yönetimine ve Avrupa Amerika Holding bünyesine geçmişti.

Avrupa ve Amerika Holding'in ana ortağı olduğu, Aksoy Ailesi'ne ait İktisat Bankası 1927 yılında Denizli'de genç girişimciler tarafından kuruldu. 1984 yılında Aksoy Ailesi tarafından satın alınan banka, 1984'e kadar çok şubeli mevduat bankası olarak faaliyet gösterdi. İktisat, bu tarihten sonra alanını ticari bankacılık olarak saptadı. 1986 yılında Türkiye'nin ilk leasing ve ilk factoring şirketini kuran İktisat'ın 1999 yılı sonu itibariyle biri yurtdışında 62 şubesi, yurtdışı 2 mali iştiraki, bir temsilciliği ve 1.321 çalışanı bulunuyordu.

Erol Aksoy'un yurtdışında Park Avenue, Banque Internaionale de Cemmerce-BRED, İktisat Bank Moscow ve Trade Deposit Bank olmak üzere 4 bankası daha vardı. Bunlardan Banque Internaionale de Cemmerce-BRED, İktisat Bank Moscow'ın ana hissedarı İktisat Bankası olduğu için bu bankalar da Fon'a geçmişti.

1987 yılında kurulan ve Ağustos 1990'da Erol Aksoy tarafından satın alınan Park Avenue Bank'ın merkezi New York. Ağırlıklı olarak kurumsal bankacılık alanında faaliyet gösteren bankanın Türkiye'de 100'ü aşkın kurumsal müşterisi olduğu belirtiliyor. İstanbul'da bir temsilciliği bulunan banka, Fransa, İsviçre ve Rusya'da faaliyet gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!